Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Exminister Fabius je z Trumpa zmätený: Ku klimatickým zmenám sa vyjadruje protichodne

Laurent Fabius Zobraziť galériu (2)
Laurent Fabius (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý predsedal vlaňajším kľúčovým klimatickým rozhovorom v Paríži, v stredu vyhlásil, že nevie, čo si má myslieť o protirečivých vyhláseniach novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa o globálnom otepľovaní. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Trump pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa konali 8. novembra, označoval globálne otepľovanie za "falošný poplach" a vyhlasoval, že "zruší" účasť USA na Parížskej dohode, prijatej vlani v decembri vo francúzskom hlavnom meste. Fabius scharakterizoval tieto výroky ako "šokujúce".

Avšak v utorok 22. novembra Trump pre denník New York Times povedal, že je presvedčený, že medzi ľudskou činnosťou a klimatickými zmenami "je nejaká spojitosť". A dokonca dodal, že odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody ešte zváži a v tejto veci si necháva otvorený priestor. "Je to pragmatizmus? Je to cynizmus? Je to jeho zistenie? Neviem. Musíme počkať," povedal Fabius tlačovej agentúre NTB v stredu na návšteve Nórska.

Exminister Fabius je z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: Donald TrumpLaurent Fabius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu