Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Nikdy nevyzerala horšie: Prvé vystúpenie porazenej Clintonovej, už nikdy nechcela vyjsť!

Hillary Clintonová Zobraziť galériu (4)
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Bývalá prezidentská kandidátka americkej Demokratickej strany Hillary Clintonová, ktorá 8. novembra prehrala volebný súboj o Biely dom s republikánom Donaldom Trumpom, dnes po prvýkrát od volieb vystúpila na verejnosti. Informovala o tom na svojej internetovej stránke spravodajská televízia BBC.

Vo svojom vystúpení na galavečere neziskovej organizácie Fond na ochranu detí (CDF), v ktorej v 70. rokoch začínala svoju právnickú kariéru, sa Clintonová netajila sklamaním z výsledku prezidentských volieb a uviedla, že po jeho zverejnení mala pocit, že do konca života už nevyjde medzi ľudí.

"Priznám sa, že prísť dnes medzi vás nebolo pre mňa najľahšie. Počas uplynulého týždňa som mala viackrát pocit, že netúžim po ničom inom, len si ľahnúť k dobrej knihe a už nikdy nevyjsť z domu. Viem, že mnohých z vás výsledky týchto volieb sklamali. Mňa sklamali tak veľmi, že to ani neviem vypovedať," uviedla Clintonová, pričom dodala, že nedávne prezidentské voľby odhalili hlboké rozpory, ktoré v americkej spoločnosti pretrvávajú.

Mohlo by vás zaujať: 
Top 10 karikatúr z amerických volieb: Svet sa smeje aj trasie z prezidenta Trumpa

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Clintonová však napriek tomu prítomných hostí vyzvala, aby verili v Ameriku a bojovali za hodnoty, ktoré sú im blízke. "Amerika za to stojí. Naše deti za to stoja. Verte v našu krajinu, bojujte za naše hodnoty a nikdy sa nevzdávajte," povedala bývalá americká ministerka zahraničných vecí a prvá dáma Hillary Clintonová. 

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Demokrati v Senáte si zvolili nového lídra

Demokrati v Senáte USA si dnes zvolili nového lídra, zatiaľ čo republikáni sa rozhodli ponechať si toho doterajšieho. Členovia Demokratickej strany v hornej komore Kongresu, kde tvoria menšinu, si odhlasovali ako svojho lídra senátora za štát New York Chucka Schumera, ktorý nahradí odstupujúceho senátora Harryho Reida.

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Republikáni, ktorí majú v Senáte väčšinu, si opäť zvolili za lídra senátora za štát Kentucky Mitcha McConnella. Bude teda lídrom senátnej väčšiny už druhé funkčné obdobie, uviedla tlačová agentúra DPA.

Očakávalo sa, že demokrati si zvolia za Reidovho nástupcu práve Schumera. Očakáva sa tiež, že Schumer (65) bude hrať dôležitú úlohu v diskusiách a rokovaniach s republikánmi. Tí vo voľbách z 8. novembra uspeli nielen v súboji o Biely dom, ale udržali si aj väčšinu v Snemovni reprezentantov a Senáte. McConnell (74) slúži ako líder senátnej väčšiny od roku 2015.

Počas predvolebnej prezidentskej kampane podporoval McConnell republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa iba vlažne. Keď sa však v januári zíde nový Senát, McConnell bude slúžiť ako jeden z kľúčových partnerov nového prezidenta v Kongrese. V utorok pri otvorení zasadnutia už tento senátor vyzval na jednotu.

Republikáni v Snemovni reprezentantov v utorok nominovali spolustraníka Paula Ryana zo štátu Wisconsin, aby pokračoval vo funkcii jej predsedu. Členka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová zo štátu Kalifornia slúžila ako líderka demokratov v tejto komore Kongresu od roku 2002. Nie je známe, či si túto funkciu udrží. Po neúspechoch vo voľbách z 8. novembra sa hlasovanie o tomto poste odložilo na 30. novembra.

Viac o téme: Hillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu