Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Megaškandál opäť na pretrase: Zverejnil tajné dokumenty, následne ho obvinili zo sexuálneho zločinu

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Prokurátori dnes v Londýne vypočuli zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea v prípade možného sexuálneho zločinu, údajne spáchaného vo Švédsku pred šiestimi rokmi.

Prokurátori neposkytli žiadne vyjadrenia po výsluchu za zatvorenými dverami na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde Assange žije už vyše štyri roky, aby sa vyhol vydaniu do Švédska a možno aj do Spojených štátov. Dlho odkladaný výsluch bude pokračovať v utorok a zrejme aj v stredu 16. novembra. Assangeova verzia udalostí a vzorka jeho DNA pomôžu švédskym prokurátorom dospieť k záverečnému rozhodnutiu, či ho v kauze sexuálneho zločinu obvinia, uviedla tlačová agentúra AP.

Vypočúvanie dnes viedol ekvádorský prokurátor v prítomnosti švédskej prokurátorky Ingrid Isgrenovej a švédskeho policajného vyšetrovateľa. Isgrenová kládla otázky prostredníctvom ekvádorského kolegu. Agentúra DPA napísala, že Isgrenovú bolo vidieť vyjsť z budovy ambasády po štyroch hodinách. Švédski predstavitelia sa snažia získať informácie súvisiace s obvineniami dvoch Švédok, s ktorými sa Assange stretol v roku 2010 a ktoré tvrdia, že ich sexuálne zneužil. Niektoré časti obvinení z údajného sexuálneho zneužitia už nevyšetrujú z dôvodu premlčanosti.

Assangea však vypočúvajú pre údajné znásilnenie jednej zo žien, ktorá naňho podala sťažnosť na úradoch. Zakladateľ WikiLeaks nebol obžalovaný ani obvinený, ale je naňho vystavený medzinárodný zatykač. Keby teda opustil ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, kde žije v azyle, britské úrady by ho zatkli. Prokurátori vopred uviedli, že o Assangeovej budúcnosti sa nerozhodne dnes. Dodali tiež, že k prípadu sa verejne vyjadria až po skončení vypočúvania.

 Assangeov švédsky obhajca Per Samuelsson sa sťažoval, že mu zakázali zúčastniť sa na vypočúvaní. Assange popiera spáchanie akéhokoľvek trestného činu a tvrdí, že kauza je politicky motivovaná. Podľa svojich slov sa obáva vydania do Spojených štátov práve kvôli svojej práci v spoločnosti WikiLeaks. Nie je známe, či ho v USA čaká tajný súdny proces pred veľkou porotou. Obvinenia zo sexuálnych zločinov nasledovali krátko po tom, čo Assange a jeho webová stránka WikiLeaks zverejnili státisíce strán tajných dokumentov americkej vlády. Stal sa z toho celosvetový škandál.

Jedna Švédka uviedla, že Assange zámerne poškodil kondóm a vynútil si pohlavný styk. Druhá žena vyhlásila, že Assange s ňou mal sex bez kondómu, keď spala. Vo Švédsku je možné odsúdiť človeka za pohlavný styk s osobou v bezvedomí a tiež s osobou opitou alebo spiacou. Hrozí za to až šesť rokov väzenia. Assangeovi vyjadrila podporu široká škála celebrít, vrátane filmárov Olivera Stonea a Michaela Moora.

Assange stále riadi spoločnosť WikiLeaks, ktorá na svojom webe zverejnila e-maily ukradnuté pri hackerských útokoch na volebný štáb americkej demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, a to v posledných týždňoch pred voľbami. Clintonová nakoniec vo voľbách prehrala a novým šéfom Bieleho domu sa stane Donald Trump.

Viac o téme: Julian AssangeWikiLeaks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu