Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prudký nárast dopytu po antikoncepcii v USA: Ako inak, aj za tým je Trump!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké zdravotnícke organizácie po prezidentských voľbách evidujú prudký nárast dopytu po dlhodobej antikoncepcie. Svedčí to podľa lekárov o silných obavách z obmedzenia práva na interrupcie, ktoré presadzuje konzervatívne krídlo Republikánskej strany víťaza volieb Donalda Trumpa.

Dáta o raste dopytu po antikoncepčných prostriedkoch poskytla novinárom spoločnosť Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo), ktorá má na území USA okolo 650 zdravotných stredísk a potratových kliník a z polovice je závislá od financovania z verejných fondov. Podľa vedenia spoločnosti sa po voľbách zvýšil aj objem finančných darov, ktoré tvoria druhú polovicu rozpočtu.

Vo voľbách zvíťazil republikán Trump a strana si zachovala väčšinu v oboch komorách Kongresu. To podľa analytikov uľahčí odporcom potratov, aby financovanie Planned Parenthood obmedzili a zrušili krytie antikoncepcie zo zdravotného poistenia, ktoré zaviedol prezident Barack Obama.

V štáte Illinois sa napríklad po prezidentských voľbách zvýšil dopyt po dlhodobo pôsobiacej antikoncepcie o 50 percent. V Texase sa v tomto týždni trojnásobne zvýšil objem finančných darov na účtoch Planned Parenthood a prihlásila sa viac ako stovka dobrovoľníkov, ktorí chcú pomôcť zvládnuť vyšší dopyt po antikoncepcii.

Postoj Trumpa k plánovanému rodičovstvu nie je podľa médií úplne jasný. V marci vyhlásil, že ženy si za umelé prerušenie tehotenstva zaslúžia trest, neskôr ale svoj výrok odvolal. V stredu Trumpov tím vydal vyhlásenie, v ktorom bez ďalších podrobností uviedol, že budúca vláda "bude chrániť nevinný ľudský život od počatia do prirodzenej smrti". K vášnivým odporcom interrupcií patrí Trumpov viceprezident Mike Pence.

Viac o téme: InterrupciaAntikoncepciaUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu