Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNA SPRÁVA Strach v Pobaltí: Rusi presúvajú rakety na dostrel, poplach vo Fínsku a Estónsku

Loď Ambal prepravuje Iskander do Kaliningradu. Zobraziť galériu (2)
Loď Ambal prepravuje Iskander do Kaliningradu. (Zdroj: eer.ee)

BRATISLAVA - Nečakané vojenské manévre Ruska v Pobaltí. Najprv ruské stíhačky narušili vzdušný priestor pobaltských krajín. Najnovšie presúvajú do tohto regiónu raketový systém Iskander. Moderná zbraň má dostrel niekoľko stoviek kilometrov. Z Kaliningradu by tak odpálená raketa zasiahla hociktoré územie Poľska či severného Nemecka.

Prezradil to zdroj blízky vláde estónskemu portálu err.ee. Ruská baltická flotila prepravuje na civilnom plavidle raketový systém Iskander. Loď s názvom Ambal smeruje ku Kaliningradu. Špekuluje sa, že štvrtkové narušenie vzdušného priestoru Fínska ruskou stíhačkou má s týmto aktom súvislosť. Zaujímavosťou je fakt, že počas týchto manévrov, teda dnes, Vladimir Putin oslavuje 64. narodeniny.

Estónsky minister obrany Hannes Hanso to pre portál nechcel komentovať, ale zároveň tvrdí, že "máme vážny dôvod mať oči otvorené vo vzduchu, na zemi, ale aj všade inde". Raketový systém Iskander má schopnosť zničiť cieľ vo vzdialenosti 500 až 700 kilometrov.

Raketový systém Iskander
Zobraziť galériu (2)
Raketový systém Iskander  (Zdroj: SITA/AP)

Fínsky vzdušný priestor narušila ruská stíhačka

Fínsko má podozrenie, že jeho vzdušný priestor narušila vo štvrtok ruská stíhačka typu Su-27. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie fínskeho ministerstva obrany. "Predpokladané narušenie... trvalo približne minútu, (lietadlo) prekonalo asi 13 kilometrov a preniklo maximálne kilometer do hĺbky fínskeho vzdušného priestoru," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obrany.
Loď Ambal prepravuje Iskander do Kaliningradu
Zobraziť galériu (2)
Loď Ambal prepravuje Iskander do Kaliningradu  (Zdroj: eer.ee)

NATO situáciu monitoruje

Fíni podľa fínskych médií okamžite proti ozbrojeným ruským stíhačkám povolali do pohotovosti stíhačky F-18 Hornet. Rovnako mala narušiť aj estónsky vzdušný priestor.
 
Od začiatku ukrajinskej krízy v roku 2014 vznieslo Fínsko voči Rusku viacero obvinení z narušenia svojho vzdušného priestoru. V apríli podnikli dve ruské vojenské lietadlá simulovaný útok na americký raketový torpédoborec v Baltickom mori.
Viac o téme: RuskoFínskoIskanderKaliningrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu