Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Česku sa zbláznili, škandalózny detský turnaj: Proti Rómom postavili Cyklon B!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

PRAHA - Nepríjemný šok spôsobil tím z detského domova, ktorý v priebehu súťaže v prehadzovanej v jednom pražskom klube plážového volejbalu, vystupoval pod názvom Cyklon B. Každý, kto ovláda skutočnosti spojené s druhou svetovou vojnou vie, že ide o názov smrtiacej látky, ktorá bola používaná na zabíjanie počas holokaustu.

Názov tímu vyvolal škandál hlavne v židovskej obci. Zarážajúce je, že absolútne nevhodný výber názvu detského tímu v turnaji v prehadzovanej, Cyklon B, neprišiel organizátorom vôbec zvláštny. Súťažiaci tohto tímu sa vo svojej vekovej kategórii umiestnili na druhom mieste, informovali Židovské listy.

Pražský turnaj v prehadzovanej, organizovaný pre deti z detských domovov z celej republiky, organizovala už po štvrtýkrát Nadácia Terezy Maxovej. Pomenovanie Cyklon B, ktoré je totožné s názvom smrtiaceho plynu používaným v koncentračných táboroch na zabíjanie nacistických obetí, bez akéhokoľvek problému prešlo. "Je to naozaj prospešná a dobrá akcia pre deti, ale prekvapuje ma, že toto nikto z usporiadateľov nezastavil. Nikomu to neprišlo divné. Paradox je, že tento tím hral mimo iné proti partii rómskych detí," povedal pre portál Právo.cz, bývalý predseda Židovskej obce v Prahe Tomáš Jelínek.

Masaker, ktorý nacisti tajili! 33-tisíc mŕtvych za pár hodín, obete pri pohľade na smrť zošediveli

Počas holokaustu boli okrem Židov vyvražďovaní cyklonom B, aj Rómovia. Zarazení nezostali len predstavitelia židovskej komunity, ale aj Český zväz bojovníkov za slobodu. "Chyba s názvom Cyklon B pre detské športové družstvo je predovšetkým vecou dospelých a ich nevzdelanosti, a nebál by som sa použiť termín hlúposti," povedal portálu místopredseda Českého zväzu bojovníkov za slobodu, Emil Kulfánek.

Cyklon B je smrtiaci plyn, ktorý sa v roku 1941 začal používať ako nástroj genocídy v plynových komorách počas druhej svetovej vojny
Zobraziť galériu (2)
Cyklon B je smrtiaci plyn, ktorý sa v roku 1941 začal používať ako nástroj genocídy v plynových komorách počas druhej svetovej vojny  (Zdroj: wikimedia/Palthrow)

Predsedkyňa fondu Jindra Macháčová sa za poburujúci a nevhodný názov ospravedlnila. Nadácia Terezy Maxovej, pod ktorej záštitou sa konal aj tento turnaj, sa venuje a pomáha deťom v detských domovoch aj v náhradných rodinách vo vzdelaní, rozvoji talentu či volnočasových aktivitách.

Situáciu s Cyklonom B sa snažil vysvetliť riaditeľ počernického detského domova, Martin Lněnička. Ten tvrdí, že on sám deti do súťaže prihlásil, avšak pod názvom DDDP. Po ceste na turnaj sa vedúci tímu rozhodol názov zmeniť na poburujúci Cyklon B. "Hneď ako som sa to dozvedel, chcel som to napraviť, bolo už neskoro," ospravedlnil sa Lněnička. 

Viac o téme: TurnajDetiŠokPobúrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu