Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tragédia detí v Iraku: Kvôli Daeš zomierajú pred očami rodičov, smädné a zabité mínami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Deti, ktoré utekajú z islamistami držanej oblasti okolo mesta Havíja na severe Iraku, umierajú smädom a na následky zranení spôsobených podomácky vyrobenými výbušninami. Informovala o tom medzinárodná organizácia Save the Children. Mesto Havíja, ktoré leží v provincii Kirkúk, má organizácia Daeš pod kontrolou už od roku 2014. Do oblasti sa údajne uchýlili aj radikáli z iných častí Iraku, kde boli islamisti už porazení.

Teroristi chcú Európe zasadiť smrtiaci úder: Za novou hrozbou útokov je syn bina Ládina

"V uplynulých dňoch zomreli desiatky malých detí pri ceste po nebezpečných horských chodníkoch, keď im došla voda, alebo ich zabili nášľapné míny," citovala z vyhlásenia Save the Children agentúra AFP. "Jedna päťčlenná rodina prišla o dve deti práve kvôli skrytým výbušninám. Telá si nemohli vyzdvihnúť kvôli obavám, že sa v oblasti nachádzajú ďalšie míny," dodala organizácia.

Iracké jednotky sa už niekoľko mesiacov pripravujú na ofenzívu s cieľom dobyť druhé najväčšie iracké mesto Mosul v provincii Ninive. Očakáva sa, že v rovnakom čase sa armáda pokúsi získať kontrolu aj nad Havíjou, ktorá leží v susednej provincii. Operácia začne zrejme ešte tento rok.

Viac o téme: IrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu