Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Absolútne odlišné pohľady: Ani maďarskí analytici sa nezhodli v názore o výsledku referenda

V Maďarsku sa konalo referendum o utečeneckých kvótach
V Maďarsku sa konalo referendum o utečeneckých kvótach (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarskí analytici vnímajú odlišne výsledok nedeľňajšieho referenda o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót, ktoré bolo napokon pre nižšiu účasť neplatné. Kým inštitút Nézöpont označil za jednoznačný úspech skutočnosť, že kvóty odmietli vyše tri milióny Maďarov, inštitút Political Capital považuje ľudové hlasovanie za úplnú prehru, pretože neplatné hlasovanie je nevhodné na vyvíjanie nátlaku na Brusel.

Nézöpont v analýze, ktorú poskytol agentúre MTI, pripomína, že v roku 2003 dovedna 84 percent voličov, ktorí hlasovali, podporilo vstup Maďarska do Európskej únie, pričom v nedeľňajšom referende bol pomer odmietajúcich kvóty až 98-percentný. Podľa Nézöpontu plebiscit určite nezostane bez následkov. V nadchádzajúcich týždňoch sa vplyv hlasovania ukáže v maďarskom parlamente a v nadchádzajúcich mesiacoch môže odmietnutie relokácie utečencov Maďarmi zarezonovať aj pri voľbách v európskych krajinách.

 Maďarské referendum je možné podľa tohto inštitútu vnímať i ako začiatok procesu európskej obnovy. Nézöpont podotýka, že jednou z kľúčových tém nadchádzajúcich volieb v Rakúsku, Holandsku, Francúzsku a Nemecku bude popri prisťahovaleckej politike práve vzťah k EÚ. Riaditeľ inštitútu Political Capital Attila Juhász však zdôraznil, že ani najdrahšia politická kampaň všetkých čias v Maďarsku nestačila na to, aby referendum bolo platné. Vládnuca strana Fidesz tak utrpela na vnútropolitickej scéne chvíľkovú porážku. Aj keď je totiž ľudové hlasovanie neplatné, zdrvujúci pomer hlasov odmietajúcich kvóty umožňuje, aby Fidesz tento neúspech interpretoval ako víťazstvo.

Juhász dodal, že opozičné strany sa zdajú byť slabé na to, aby uvedenú interpretáciu negovali. Podľa jeho slov na medzinárodnom poli je neplatné referendum pre Orbána prehrou. "Právne by ani platné referendum členskej krajiny nemalo žiadnu moc napadnúť rozhodnutia prijaté v EÚ, avšak neplatné hlasovanie nie je vhodné ani na vyvíjanie politického nátlaku,", konštatoval analytik Political Capitalu, podľa ktorého to ale neznamená, že v únii treba rátať s prijatím povinných kvót na prerozdelenie utečencov.

Nezávisle na maďarskom referende povinnú relokáciu nepodporujú už ani západné členské krajiny EÚ. Ak by k tomu na jar vzniklo nejaké rozhodnutie, zrejme bude založené na dobrovoľnom princípe, uzavrel Juhász.

Väčšina Maďarov sa referendom nenechala oklamať

Päť miliónov ľudí - čo je väčšina maďarských voličov - sa rozhodlo, že sa nezúčastní nezmyselného a drahého referenda plného klamstva, ktoré zorganizovala vládna strana Fidesz, reagoval dnes v Budapešti na prejav premiéra Viktora Orbána predseda parlamentnej frakcie opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth.

Podľa agentúry MTI Tóth povedal, že "divadlo sa skončilo", a vyzval Orbána, aby sa začal venovať skutočným problémom krajiny. Ako ďalej Tóth konštatoval, Orbán jednoznačnú prehru v plebiscite prezentoval ako víťazstvo, keď konštatoval, že prisťahovanie utečencov odmietlo vyše 3,282 milióna ľudí. Skutočnosťou ale je, že väčšina voličov sa nenechala zmanipulovať, dodal ľavicový politik s poznámkou, že títo ľudia sa popri utečeneckej kríze obávajú o zdravotníctvo, vzdelávanie, svoju obživu, ale aj o budúcnosť a bezpečnosť Maďarska.

Vláda podľa Tótha mala aj doposiaľ všetky prostriedky, aby zaručila bezpečnosť krajiny - a nie je k tomu potrená žiadna úprava ústavy, ako to Orbán avizoval. "MSZP takýto návrh nepodporí," zdôraznil. Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo vzhľadom na nízku účasť neplatné, hoci drvivá väčšina zo zúčastnených voličov sa vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v Európskej únii. Orbán po referende vyhlásil, že navrhne novelu ústavy, v ktorej bude zakotvená vôľa občanov vyplývajúca z referenda.

Viac o téme: ReferendumMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu