Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Klincevič varuje Turecko: Naše priateľstvo má svoje hranice

Recep Tayyip Erdogan a Vladimír Putin
Recep Tayyip Erdogan a Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA- Poslanec ruskej Rady federácie Franc Klincevič dnes pripustil, že podpora nárokov Ukrajiny na Krymský polostrov zo strany Turecka môže skomplikovať vzťahy medzi Ankarou a Moskvou.

Podľa agentúry RIA Novosti Klincevič takto komentoval vyhlásenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý prezidentovi Ukrajiny Petrovi Porošenkovi počas rokovania v New Yorku prisľúbil, že Ankara neodstúpi od svojej odmietavej pozície ohľadom pripojenia Krymského polostrova k Rusku.

Klincevič súčasne poznamenal, že Erdoganovo vyhlásenie mohlo mať aj čisto protokolárny charakter. Konštatoval však súčasne, že "sme dostali ďalšie potvrdenie, že naše 'priateľstvo' s Tureckom má svoje hranice a je podmienečné".

Podľa Klincevičovho názoru je málo pravdepodobné, že by Ankara okrem tohto vyhlásenia podnikla ďalšie kroky. Vysvetlil, že Erdogan si veľmi dobre uvedomuje, čo by inou ako slovnou podporou Ukrajiny riskoval, keďže rusko-turecké vzťahy sa len nedávno začali normalizovať. Senátor dodal, že má pocit, akoby sa Erdogan usiloval hrať na viac strán.

Podľa agentúry RIA Novosti Erdogan na schôdzke s Porošenkom vyhlásil, že Turecko bude aj naďalej podporovať Kyjev vo veci obnovenia ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti. Zdôraznil tiež, že obnovenie dialógu medzi Tureckom a Ruskom sa na pozícii Ankary k otázke Krymu neprejaví. Stretnutie prezidentov Turecka a Ukrajiny sa uskutočnilo v noci nadnes v New Yorku, kde sa obaja zúčastňujú na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Viac o téme: RuskoVladimír PutinTureckoRecep Tayyip ErdoganFranc Klincevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu