Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Minsku bola podpísaná dôležitá dohoda: Odsun jednotiek a zbraní z oblasti na východe Ukrajiny

Leonid Kučma
Leonid Kučma (Zdroj: TASR)

KYJEV - Zástupcovia ukrajinských vládnych síl a protivládni separatisti sa dohodli dnes na stiahnutí svojich jednotiek a zbraní z viacerých oblastí na východe Ukrajiny, Informovala o tom agentúra AP.

Dohoda o odsune bola podpísaná dnes v bieloruskom Minsku, kde sa konalo ďalšie zasadnutie tzv. kontaktnej skupiny, spresnila na svojej facebookovej stránke hovorkyňa ukrajinského exprezidenta Leonida Kučmu, ktorý na rokovaniach zastupuje vládu v Kyjeve. Hovorkyňa Darka Oliferová spresnila, že dohoda sa týka troch špecifických a presne vymedzených oblastí, pričom jej dodržiavanie budú monitorovať pozorovatelia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

V Oliferovej vyhlásení sa uvádza, že dokument predpokladá deeskaláciu v oblasti demarkačnej línie a fakticky vytvára podmienky na to, aby sa tu nesmeli používať strelné zbrane. Dodala, že podpísaná rámcová zmluva ráta aj s dôsledným plnením predchádzajúcich dohovorov trojstrannej kontaktnej skupiny o stiahnutí zbraní s kalibrom menej ako 100 milimetrov z demarkačnej čiary.

Ako informovala agentúra TASS, rámcovú zmluvu za Ukrajinu podpísal Leonid Kučma, za OBSE Martin Sajdik a za Rusko Boris Gryzlov. Predstavitelia samozvaných ľudových republík vyhlásených separatistami v Donbase dokument parafovali.

Konflikt na východe Ukrajiny si od svojho vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9600 obetí na životoch. Mierové protokoly podpísané vo februári 2015 v Minsku vďaka sprostredkovaniu Francúzska a Nemecka pomohli zastaviť ťažké boje, ale k lokálnym ozbrojeným zrážkam dochádza aj naďalej. Politický proces, ktorý dohody z Minska takisto predpokladali, nateraz stagnuje.

Viac o téme: UkrajinaMinskDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu