Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tajomstvo teroristu útočiaceho v New Yorku odhalené: Takto sa z neho stal radikál, FOTO z Pakistanu!

Ahmad Khan Rahami Zobraziť galériu (7)
Ahmad Khan Rahami (Zdroj: Facebook)

LONDÝN - Federálna prokuratúra Spojených štátov dnes obvinila zatknutého Ahmada Khana Rahamiho (28) z umiestnenia niekoľkých bômb v New Yorku a New Jersey, a to vrátane tej, ktorá vybuchla na ulici plnej ľudí a 31 osôb zranila. Khan je považovaný za teroristu a sympatizanta islamistov. Podľa najnovších informácií podnikol v minulosti cestu do Pakistanu, kde došlo k jeho radikalizácii.

Otec nebezpečného útočníka už kontaktoval FBI: Rahami má spoločnú minulosť s touto skupinou

Rahamiho polícia zadržala v súvislosti s víkendovým výbuchom v Seaside Parku v New Jersey a s explóziou v manhattanskej štvrti Chelsea. V meste Elizabeth v New Jersey sa v pondelok našlo päť nástražných výbušných zariadení.

Vyšetrovatelia prišli na stopu Rahamimu na základe analýzy záberov z New Yorku, ktoré ho zachytávajú pri ukladaní náloží. Jeho odtlačky sa podľa denníka New York Times našli na tlakovom hrnci, ktorý použil pri zostrojení bomby.

Tajomstvo teroristu útočiaceho v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Naturalizovaný Afganec Rahami tiež čelí obvineniu z päťnásobného pokusu o vraždu policajtov. Obvinenie súvisí s jeho pondelkovým dramatickým zadržaním v meste Linden. Pri zatýkacej akcii utrpeli zranenia dvaja policajti. Zranený bol nakoniec aj Rahami, ktorý sa teraz nachádza v nemocnici. Kauciu stanovili na 5,2 milióna dolárov.

Tajomstvo teroristu útočiaceho v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa výpovede jeho priateľov sa u neho pred niekoľkými rokmi začalo silnejšie prejavovať náboženské presvedčenie po výlete do Afganistanu. Denník The New York Times v utorok napísal, že otec Rahamiho pred dvoma rokmi na polícii vypovedal, že jeho syn je terorista. Policajti oznámenie preverovali a dospeli k záveru, že Rahami nepredstavuje teroristickú hrozbu. Vtedy sa mal podľa otca správať násilnícky, bodnúť jedného z jeho synov a udrieť jeho ženu.

Portál MailOnline v pondelok informoval, že k jeho radikalizácii mohlo prísť počas cesty do Pakistanu. Jedna z fotografií Rahamiho zachytáva, ako sedí na malej stoličke pri prskajúcom grile s mäsom, ktoré pečie jeho brat Mohammad. Na tvári má bradu a na sebe tradičný moslimský odev aj veľkú šatku obmotanú okolo krku. Mohammad ju zverejnil vo svojom profile na sociálnej sieti v apríli 2013 a krátko na to pripojil správu odkazujúcu na džihádistov.

Tajomstvo teroristu útočiaceho v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Tajomstvo teroristu útočiaceho v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Mohammad Khan Rahami nebol zadržaný, ani obvinený a nie je jasné, či sa v súčasnosti nachádza v Spojených štátoch. Údaje zo sociálnych médií naznačujú, že cestoval medzi USA, Pakistanom a Afganistanom. Jeho účet na Facebooku bol po zatknutí jeho brata zmazaný. Ahmada teraz čaká výsluch FBI.

Bratia údajne pochádzajú z veľkej rodiny, ich otec má podľa suseda 11 detí. Jej z ich sestier, Aziza, ktorá si dala na Facebooku meno Masood Maymunah, tiež napísala do svojho profilu pro-džihádistickú správu, v ktorej chváli "islamský kalifát" a hovorí "nie demokracii". Pravdepodobne žije v pakistanskej Kvéte s manželom a malým dieťaťom, aj keď opäť nie je známe, či tam aj naozaj zotrváva.

Tajomstvo teroristu útočiaceho v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Aziza publikovala aj ďalšie dve provokatívne správy. Citát Anwara al-Awlakiho, notoricky známeho amerického kazateľa nenávisti, ktorého zabil útok dronu v Jemene v septembri 2011 a video skupiny s názvom Alahovi vojaci 2, ktorá podporuje kalifát. Záznam zachytáva predstavy o obnove kalifátu a meste New Yorku v ohni. Zdieľala aj príspevok o tvrdení, že útoky z 9/11 má na svedomí vláda USA ako "vnútornú záležitosť" s úmyslom pošpiniť moslimov a že boli vykonané Izraelom so súhlasom mnohých sionistov.

Tajomstvo teroristu útočiaceho v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB)

Otázkou stále zostáva, či o Ahmadových prípravách na útokoch vedeli aj ostatní členovia jeho rodiny. Jeho matka a manželka opustili Spojené štáty a odišli na Blízky východ krátko pred teroristickými udalosťami.

Viac o téme: Ahmad Khan Rahami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu