Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Výsledky volieb v Rusku neuznáva ďalšia krajina: Ukrajina vyrukovala s novým uznesením

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament prijal dnes uznesenie, ktorým neuznáva ani výsledky nedeľných volieb do ruskej Štátnej dumy, ani legitimitu novej dolnej komory parlamentu a jej rozhodnutí.

Za toto uznesenie hlasovalo 264 poslancov, pričom na jeho schválenie bolo potrebných 226 hlasov, informovala agentúra Ukrinform. Poslanci ukrajinského parlamentu sú súčasne odhodlaní obrátiť sa na Bezpečnostnú radu OSN a Valné zhromaždenie OSN, ako aj na parlamenty, parlamentné zhromaždenia a medzinárodné organizácie, aby tiež neuznali legitimitu volieb do ruskej Dumy a ich výsledky.

V súvislosti s konaním volieb do Štátnej dumy na ukrajinskom území ukrajinský prezident Petro Porošenko 10. septembra nariadil svojim podriadeným, aby informovali príslušné ruské úrady o nemožnosti uskutočniť ich na ukrajinskom území. Kyjev vtedy oznámil, že podmienkou konania volieb do ruskej Dumy na ukrajinskom území by bol súhlas Ruska s nekonaním volieb na Krymskom polostrove a v Sevastopole a vyškrtnutie obyvateľov Krymu z federálnych kandidátskych listín.

Voľby do ruskej Štátnej dumy na Ukrajine sa napokon predsa len konali na tamojších ruských diplomatických misiách, ale sprevádzali ich násilnosti. Agentúra RIA Novosti dnes citovala vyhlásenie Franca Klinceviča, poslanca hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie -, ktorý uviedol, že Kyjev vedome na svojom území maril voľby do Štátnej dumy. Dodal, že "samotné ukrajinské vedenie vyvolalo na svojom území (kvôli ruským voľbám) atmosféru hystérie a neznášanlivosti".

Klincevič vyslovil názor, že ukrajinský parlament nemôže mať vplyv na výsledky volieb do Dumy. Podľa jeho názoru ukrajinská Najvyššia rada "vznikla na základe výsledkov štátneho prevratu a je teda nelegitímna". Ruská ombudsmanka Taťjana Moskaľkovová sa zasa vyjadrila, že Ukrajina je jediným štátom sveta, ktorý pripustil, že ruskí občania nemohli v plnej miere uplatniť svoje volebné právo.

Voľby do Štátnej dumy vyhrala prokremeľská strana Jednotné Rusko, ktorá bude mať v parlamente ústavnú väčšinu. Okrem nej sa do parlamentu dostali ešte tri strany: Komunistická strana Ruskej federácie, Liberálnodemokratická strana Ruska a Spravodlivé Rusko.

Viac o téme: VoľbyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu