Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľká kritika Porošenka na Valnom zhromaždení OSN: Rusko financuje teroristické skupiny!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil v stredu Rusko za "iniciátora a hlavného aktéra" konfliktu na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Porošenko vo svojom prejave na 71. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku obvinil Rusko z "financovania, sponzorovania a koordinácie teroristických skupín, ktoré spáchali množstvo zločinov proti mojim krajanom".

"Teroristický prvok nevyhlásenej hybridnej vojny, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, je evidentný," poznamenal ukrajinský prezident. Zástupcovia ukrajinských vládnych síl a protivládni separatisti sa v stredu dohodli na stiahnutí svojich jednotiek a zbraní z viacerých oblastí na východe Ukrajiny.

Konflikt na východe Ukrajiny si od svojho vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal viac ako 9600 obetí na životoch. Mierové protokoly podpísané vo februári 2015 v Minsku vďaka sprostredkovaniu Francúzska a Nemecka pomohli zastaviť ťažké boje, ale k lokálnym ozbrojeným zrážkam dochádza aj naďalej. Politický proces, ktorý dohody z Minska takisto predpokladali, nateraz stagnuje.

Viac o téme: RuskoOSNVladimir PutinUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu