Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Voľby v Rusku poznačili podvody a mizerná účasť: Putin oslavuje triumf!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvedev včera večer oslavovali volebné víťazstvo prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Po zatvorení volebných miestností sa spoločne ukázali v jej centrále, informovala tlačová agentúra DPA. "Možno smelo povedať: Naša strana zvíťazila," povedal Medvedev ako predseda a líder kandidátky Jednotného Ruska. Výsledky strany vo vyjadrení vysielanom v televízii označil za "veľmi dobré" s tým, že Jednotné Rusko bude mať očividne v Štátnej dume väčšinu, aj keď sa ešte len uvidí, akú.

Putin v straníckej centrále konštatoval, že dnešná účasť nebola taká vysoká, ako pri iných voľbách, výsledok Jednotného Ruska je však dobrý bez ohľadu na problémy, ktoré krajinu sužujú, a označil ho za vyjadrenie dôvery súčasnej vláde.

 

Prečítajte si aj: Voľby poznačili podvody!

 

Putin, ktorý oficiálne nie je členom strany a neviedol za ňu ani kampaň, súčasne vyzval všetky subjekty v parlamente, aby spolupracovali a "robili rozhodnutia, s ktorými bude súhlasiť väčšina spoločnosti", citovala ho agentúra AP.

Voľby v Rusku poznačili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zloženie Štátnej dumy sa podľa prognóz a prvých výsledkov zmení len málo. Zrejme v nej budú naďalej zastúpené len štyri hlavné strany ako doposiaľ. Zo sčítania štvrtiny hlasovacích lístkov vyplýva, že Jednotné Rusko získalo 51 percent hlasov.

Voľby v Rusku poznačili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na druhom mieste bola Liberálnodemokratická strana Ruska (LDPR) s 15,1 percenta hlasov, nasledovali komunisti s 14,9 percenta a Spravodlivé Rusko so ziskom 6,4 percenta hlasov, informovala s odvolaním sa na volebnú komisiu agentúra Reuters.

Voľby v Rusku poznačili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu