Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin ovládne Rusko, totálne volebné víťazstvo: VIDEO Podvody s hlasovaním po celej krajine

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA - V Rusku sa s tým nemaznajú. Víkendové parlamentné voľby poznačili veľké obavy z manipulácie hlasovania. Svedčia o tom uniknuté videá z volebných miestností. Tie zachytávajú pravú tvár ruského demokratického režimu pod vedením Vladimira Putina.

„Celý národ vie, že je to strana zlodejov a korupčníkov,“ vyhlásil na margo strany Jednotné Rusko dnes už mŕtvy ruský opozičný líder Boris Nemcov. Toho zastrelili pri Kremli koncom februára 2015. Nemcov bol z jeden z najhlasnejších kritikov Vladimira Putina. Proputinovská strana Jednotné Rusko smeruje k ústavnej väčšine.

No celý svet sa pozerá na videá, ktoré unikli z volebných miestností. Na nich je zobrazená reálnejšia tvár ruskej demokracie. Proputinovská strana Jednotné Rusko podľa posledných prieskumov valcuje. Ale za akú cenu?

Pozrite si VIDEO z jednej z volebných miestností

Členovia komisie si zrejme mysleli, že ich nikto nevidí. Opak bol pravdou. Hore uvedené video nie je jediné, ktoré koluje po internete a dokazuje, ako sa v Rusku manipulujú voľby. Kvôli porušeniu zákona o voľbách je za neplatné vyhlásené nedeľňajšie hlasovanie v troch volebných obvodoch nachádzajúcich sa v Rostovskej oblasti, Nižnonovgorodskej oblasti a Dagestanskej republike

O ďalšom podvádzaní informovala britská stanica BBC. Video zachytilo členku volebnej komisie ako sa postaví a do nezapečatenej urny vhadzuje volebné lístky. Všetko pritom sleduje jej kolegyňa, ktorá ju kryje, informuje televízia.

Putin ovládne Rusko, totálne
Zobraziť galériu (5)

V jednej z volebných miestností v Nižnom Novogorode zasa došlo k takému závažnému porušeniu zákona, že nebolo možné stanoviť výsledky hlasovania do Štátnej dumy, informovala dnes predsedníčka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová, keď na tlačovej konferencii vysvetľovala dôvody anulovania výsledkov tamojších volieb. Objavilo sa aj ďalšie video, ktoré má dokazovať úplatky pri voľbách.

Prokremeľské Jednotné Rusko získalo vo voľbách do Dumy ústavnú väčšinu

Prokremeľská strana Jednotné Rusko (JR) bude mať v Štátnej dume, dolnej komore Federálneho zhromaždenia, dvojtretinovú väčšinu. Vyplýva to z výsledkov sčítania takmer všetkých hlasov odovzdaných vo voľbách. Ústredná volebná komisia (ÚVK) po sčítaní vyše 90 percent odovzdaných hlasov uviedla, že Jednotnému Rusku pripadne 54 percent z 225 poslaneckých mandátov volených podľa straníckych kandidátskych listín.

Jednotné Rusko by malo mať aj najviac spomedzi 225 poslancov zvolených v jednomandátových volebných obvodoch. Ak sa tento trend potvrdí, Jednotné Rusko bude mať v dolnej komore parlamentu dvojtretinovú väčšinu, čo znamená dostatok hlasov na vykonanie prípadných zmien v ústave.

Putin ovládne Rusko, totálne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Manipulácie s lístkami a kritika vládnych úradníkov

Pokiaľ ide o Rostovskú oblasť, Pamfilovová vyzvala príslušnú volebnú komisiu, aby neotáľala s vyhlásením volieb za neplatné. Okrem toho oznámila, že na predsedu príslušnej volebnej komisie bolo podané trestné oznámenie pre podozrenie z manipulácie s hlasovacími lístkami a následne aj z falšovania výsledkov hlasovania.

Pamfilovová dnes oznámila, že je pripravená stretnúť sa s predstaviteľmi parlamentných strán a prerokovať s nimi ich hlásenia o možných prípadoch porušenia volebného zákona počas nedeľňajších volieb. Ich priebeh však označila za transparentný. Súčasne sa obrátila aj na občanov, aby v prípade podozrenia na porušenie zákona o voľbách podali sťažnosť.

Putin si môže opäť mydliť ruky
Zobraziť galériu (5)
Putin si môže opäť mydliť ruky  (Zdroj: SITA)

Dodala, že ÚVK pripravuje pre prezidenta Vladimira Putina podrobnú správu o prípadoch porušenia zákona o voľbách počas hlasovania o novom zložení Štátnej dumy, dolnej komory Federálneho zhromaždenia. Už dnes kritizovala niektorých vládnych úradníkov, ktorí pred voľbami neprijali potrebné opatrenia, čím skomplikovali ich hladký chod.

Viac o téme: VoľbyParlamentRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu