Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezident Nigérie sa musel ospravedlňovať: Autorov jeho príhovoru potrestá

Prezident Muhammadu Buhari
Prezident Muhammadu Buhari (Zdroj: SITA/AP)

LAGOS - Nigérijský prezident Muhammadu Buhari sa verejne ospravedlnil za to, že jeho nedávny príhovor bol čiastočne plagiátom inauguračného príhovoru prezidenta USA Baracka Obamu z roku 2008.

Buhari vo svojom prejave z 8. septembra oznámil začiatok kampane nazvanej "Zmeny sa začínajú odo mňa", ktorá by mala viesť k posilneniu disciplíny a vlastenectva nigérijského ľudu v čase realizácie nutných reforiem. 

Ukázalo sa však, že niekoľko viet z Buhariho prejavu je identických s tými, ktoré prezident Obama predniesol vo svojom inauguračnom prejave v roku 2008. Nigérijské médiá - napríklad denník This Day - označili incident s plagiátorstvom za "morálny problém", keďže prezident Buhari začal svoju kampaň okrem iného aj výzvou k občanom Nigérie, aby boli čestní.  

V reakcii na to Buhari oznámil, že sa ospravedlňuje a avizoval, že potrestá všetkých, ktorí sa podieľali na písaní jeho príhovoru. K verejnému ospravedlneniu došlo krátko pred tým, ako sa na budúci utorok v newyorskom sídle OSN uskutoční Buhariho stretnutie s Obamom. Podľa agentúry AP sa predpokladá, že prezidenti budú rokovať o bezpečnostných a ekonomických zmenách v Nigérii, ako aj o úsilí tamojšej vlády bojovať s džihádistickou skupinou Boko Haram.

Viac o téme: Barack ObamaMuhammadu Buhari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu