Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúsky kardinál vydesil veriacich v kostole: S kresťanstvom je amen, Európa končí

Christoph Schönborn Zobraziť galériu (2)
Christoph Schönborn (Zdroj: TASR/AP)

VIEDEŇ – Rakúsky kardinál Christoph Schönborn počas svojej nedeľnej kázne v kostole varoval, že Európe hrozí zánik. Moslimovia chcú podľa neho vykoreniť kresťanstvo a dobyť Európu.

Schönborn urobil znepokojujúce vyhlásenie v kostole počas výročných osláv víťazstva nad Turkami v bitke o Viedeň pred 333 rokmi. „Bude to islamské dobytie Európy? Európa je na konci,“ povedal katolícky kardinál, ktorého slová autorizovala aj viedenská arcidiecéza.

Ovládnutie moslimského sveta: Pred 500 rokmi došlo k vybojovaniu jedného z najväčších víťazstiev

Kardinál súčasne požiadal Boha o milosrdenstvo, aby sa zľutoval nad osudom Európy a jej ľudu. Podľa cirkevného hodnostára je „kresťanské dedičstvo v nebezpečenstve“. Ako Schönborn dodal, mnohí ľudia už cítia túto stratu, či už v ekonomickej, ľudskej alebo náboženskej oblasti, uvádza portál Thelocal.at.

Kardinál, ktorý upozornenie vyslovil, bol jedným z pravdepodobných kandidátov pri poslednej voľbe pápeža. Vyhlásenie prišlo v čase zvýšeného napätia medzi Rakúskom a Tureckom. Po nedávnom pokuse o puč v Turecku sa rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz nechal počuť, že zastaví akýkoľvek pohyb, ktorý Turecko priblíži k Európskej únii. 

Rakúsky kardinál vydesil veriacich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: IslamMoslimoviaRakúsky kardinálChristoph Schönborn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu