Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostrá slovná prestrelka: Irán vraj prechováva voči moslimom obrovskú nenávisť

Vyše dva milióny moslimov začnú hadždž - púť do Mekky
Vyše dva milióny moslimov začnú hadždž - púť do Mekky (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Irán si nepraje, aby sa hadždž, každoročná moslimská púť do saudskoarabskej Mekky, uskutočnila bezpečne, vyhlásil pre dnešné vydane novín Saudi Gazette saudskoarabský minister pre náboženské otázky Sálih bin Abdalazíz aš-Šajch. Podľa agentúry DPA ide o ďalší prejav vyhrocujúcich sa vzťahov medzi Rijádom a Teheránom.

"Irán v súčasnosti prechováva voči moslimom obrovskú nenávisť. Nepraje si hadždž bez politiky, sloganov a jeho zneužívania na politické i sektárske ciele," povedal minister. Jeho poznámky prišli deň po tom, ako iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že Saudská Arábia by mala byť potrestaná za tragickú tlačenicu, ktorá vypukla počas vlaňajšej púte do Mekky. Rúhání obvinil Rijád z nespôsobilosti pri vyšetrovaní tejto udalosti.

Podľa nezávislých zdrojov si tlačenica vyžiadala približne 2000 mŕtvych. Rijád tvrdí, že obetí bolo 769. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí pred niekoľkými dňami označil Saudskoarabov za nevercov a spochybnil schopnosť krajiny dôsledne pripraviť túto tradičnú púť.

Hadždž sa začne tento týždeň. Každý moslim by mal túto púť do kolísky islamu podľa tradície absolvovať aspoň raz za život, ak mu to dovoľuje zdravie a peňažné prostriedky. Iránci sa však na tohtoročnej púti nebudú môcť zúčastniť pre diplomatické roztržky medzi Rijádom a Teheránom ohľadom predpisov.

Rijád a Teherán výrazne obmedzili vzájomné diplomatické vzťahy v januári tohto roka, keď v Saudskej Arábii popravili vplyvného šiitského duchovného. V reakcii na to nahnevaní Iránci zobrali útokom saudskoarabské zastupiteľské úrady v Iráne. Rokovania Saudskej Arábie a Iránu ohľadom bezpečnostných opatrení počas hadždžu boli neúspešné. Irán preto následne deklaroval, že na tohtoročnú púť do Mekky nepošle svojich občanov.

Viac o téme: IránSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu