Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podozrivé auto s plynovými fľašami pri Notre-Dame: Polícia zatkla ďalších podozrivých

(Zdroj: Twitter)

PARÍŽ - V súvislosti s objavením auta so šiestimi plynovými fľašami, zaparkovaného v blízkosti katedrály Notre-Dame v centre Paríža, zadržala francúzska polícia ďalšie dve podozrivé osoby. Informovala o tom dnes francúzska spravodajská televízia BFMTV s odvolaním sa na policajné zdroje.

Polícia okrem toho aktívne pátra po mladej žene, ktorá je dcérou majiteľa podozrivého auta a tajné služby kvôli jej islamistickej radikalizácii na ňu viedli spis typu S. Druhú dvojicu podozrivých polícia zadržala v noci nadnes. Vo vyšetrovacej väzbe zostávajú aj muž a žena, ktorých zadržali v utorok na juhu Francúzska, odkiaľ sa chceli dostať do Španielska, informoval denník Le Figaro. Tajné služby na oboch viedli spis typu S a sledovali ich kvôli podozreniu z členstva v radikálnej islamistickej skupine.  

Vzhľadom na pretrvávajúcu hrozbu atentátov vo Francúzsku berie polícia tento prípad veľmi vážne - auto bolo totiž zaparkované v uličke v turistami vyhľadávanom centre Paríža. Spravodajský magazín L'Express v stredu s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu napísal, že "teroristická stopa (v tomto prípade) je reálna".

Políciu na podozrivé auto so zapnutými výstražnými svetlami a bez evidenčného čísla upozornil v nedeľu barman jedného z podnikov v 5. parížskom obvode, ktorý si všimol, že na jeho sedadle je plynová fľaša. V aute sa našlo spolu šesť plynových fliaš, pričom päť z nich bolo plných.

Zdroj oboznámený s vyšetrovaním dodal, že plynové fľaše neboli prepojené s nijakým detonátorom, či pyrotechnickým zariadením. V aute však polícia objavila ešte niekoľko kanistrov s benzínom. Podľa BFMTV kanistre boli tri. Okrem toho médiá informovali aj o "poznámkovom bloku v arabčine". Podľa denníka Le Figaro však má ísť skôr o leták v arabskom jazyku, na ktorého preklade do francúzštiny sa pracuje. 

Protiteroristické oddelenie zriadené na parížskej prokuratúre začalo v kauze predbežné vyšetrovanie pre podozrenie zo spolčovania v zločineckej skupine s cieľom spáchať teroristický útok. Jedným z cieľov vyšetrovania je zistiť, či má polícia do činenia s ďalším pokusom o atentát, napísal dnes na svojej webovej stránke L'Express. 

Viac o téme: Plynové fľašeNotre-Dame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu