Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poplach v Paríži: Turisti upozornili pri Notre-Dame na podozrivé auto, našli v ňom hrozivý náklad!

Pri parížskej katedrále Notre-Dame bolo nájdení auto s podozrivými fľašami
Pri parížskej katedrále Notre-Dame bolo nájdení auto s podozrivými fľašami (Zdroj: Twitter)

PARÍŽ- Francúzska polícia objavila koncom uplynulého týždňa neďaleko katedrály Notre-Dame v centre Paríža podozrivé auto bez evidenčného čísla, v ktorého batožinovom priestore sa našlo niekoľko fliaš so skvapalneným plynom. Informovala o tom dnes spravodajská televízia BFMTV s tým, že polícia zadržala dve podozrivé osoby.

Prípadom sa zaoberá policajné oddelenie pre boj s terorizmom a tajná služba DGSI. V kontexte pretrvávajúcej hrozby, ktorej Francúzsko čelí od série teroristických útokov z 13. novembra 2015, polícia nález podozrivého vozidla berie veľmi vážne, dodala televízia BFMTV.

Peugeout 607 so zapnutými výstražnými svetlami našli policajti v noci na nedeľu zaparkované na parkovisku neďaleko Notre Dame, konkrétne na nábreží Quai de Montebello v 5. parížskom obvode. Priamo na sedadle bola jedna prázdna plynová fľaša, ďalších šesť, ktoré boli plné, ležalo v batožinovom priestore. Zdroj oboznámený s vyšetrovaním dodal, že plynové fľaše neboli prepojené s nijakým detonátorom, či pyrotechnickým zariadením. 

Polícia v súvislosti s týmto nálezom zadržala muža a ženu vo veku 34 a 29 rokov, spresnila BFMTV. Iné francúzske médiá informovali o viacerých zadržaných osobách. Rozhlasová stanica France Info uviedla, že ide o pár pochádzajúci z departementu Loiret a známy tajným službám. Podozrivých zadržali v utorok na odpočívadle pri meste Orange v departemente Vaucluse.

Podľa agentúry Reuters jeden zo zadržaných je údajne majiteľom Peugeouta 607 a francúzske tajné služby naňho pre podozrenie zo sympatizovania s extrémistickými hnutiami viedli spis typu S, čo znamená, že predstavoval hrozbu pre národnú bezpečnosť. V aute sa našli aj doklady v arabčine, uviedol ďalej Reuters. Podľa informovaných zdrojov sa polícia teraz snaží nájsť osoby, ktoré sa vo vozidle nachádzali ako posledné.

Teroristická organizácia Islamský štát zaradila Notre Dame do svojej násilnej kampane proti Francúzsku po tom, čo spojenecké lietadlá začali bombardovať jej bašty v Sýrii. V máji Patrick Calvary, šéf DGSI, uviedol, že je presvedčený, že bojovníci dospejú až do štádia automobilových bômb. Zatiaľ fanatici používajú na zabíjanie samopaly AK47 či samovražedné vesty.

Vo Francúzsku po minuloročnom teroristickom útoku v Paríži, pri ktorom zahynulo 130 ľudí, platí výnimočný stav. Ten bol v reakcii na májový útok v Nice, ktorý si vyžiadal 85 životov, predĺžený do januára budúceho roku. K obom masakrom sa prihlásilo radikálne hnutie Daeš.

Viac o téme: ParížNotre-Dame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu