Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Adama (†14) nasalo potrubie v bazéne: Nečakaná príčina smrti a mrazivá výpoveď svedkyne

Adam zahynul pri tragédii v bazéne. Zobraziť galériu (4)
Adam zahynul pri tragédii v bazéne. (Zdroj: facebook, tv nova)

LIBEREC - Štrnásťročný Adam, ktorého telo našli v sobotu večer v libereckom plaveckom bazéne, zomrel podľa pitvy na následky udusenia. Okolnosti jeho záhadnej smrti už prešetrujú českí kriminalisti. Podľa svedkyne na mieste chýbala ochranná mriežka, ktorá by zabránila, aby ho vsalo potrubie atrakcie zvanej divokej rieka. Na jej upozornenia vraj plavčíci nereagovali.

Adam (†14) sa stratil na kúpalisku: Pátranie rodičov pri bazéne skončilo zdrvujúcim pohľadom

Polícia sa tragickou udalosťou zaoberá od soboty. O 21.00 h sa na ňu obrátil otec dieťaťa. Chlapec odišiel popoludní s kamarátmi do plaveckého areálu a nevrátil sa. Rodina spoločne s plavčíkmi ho nemohla nájsť. Policajti potom dôkladne prezreli celý priestor bazéna a spolu s potápačmi objavili Adamovo telo v odtokovom potrubí. Vyslobodzovanie malo trvať dlhé štyri hodiny.

Adam zomrel na udusenie.
Zobraziť galériu (4)
Adam zomrel na udusenie.  (Zdroj: tv nova, fb)

Chlapec podľa kamarátov zmizol, keď sa v bazéne hrali na naháňačku a skrývačku. Nezdalo sa im, že by si bol niekam len tak odbehol a nič im nepovedal, preto po ňom začali pátrať. Niektorí svedkovia si v sobotu popoludní všimli chýbajúcu ochrannú mrežu, okolo ktorej sa pohybovali deti a upozornili na to plavčíkov. "Chýbala tam mreža a kus muriva a kachličiek. Manžel sa tam potápal a videl, že mreža bola vpáčená dovnútra," napísala na Facebooku jedna z návštevníčok kúpaliska.

Plavčíci ju však mali odbiť s tým, že nie je možné, aby zariadenie nasávalo a potom ich vraj z atrakcie vyhodili, aby sa nikto nezranil a neporezal. Bohužiaľ, potrubie za zničenou mriežkou nikto neskontroloval. Podľa denníka Blesk Adama na kúpalisku hľadali šesť hodín.

Areál kúpaliska
Zobraziť galériu (4)
Areál kúpaliska  (Zdroj: FB/Bazén Liberec)

Svoj komentár k incidentu pridal na sociálnej sieti aj Martin, podľa ktorého tá mreža trochu trčala a "nie som si úplne istý, či to plavčíci nejako riešia. Každopádne ten plavčík, čo tam sedí hore by mohol dávať trochu pozor, pretože to 100% mohol vidieť keby si nečítal noviny alebo hral s mobilom."

Predseda Asociácie bazénov a sáun Pavel Košnar pre Aha! uviedol, že divoká rieka funguje tak, že na jednej strane vodu nasáva čerpadlo a druhou stranou ju iné čerpadlo tlačí von. Chlapec sa teda zrejme zachytil v sacom čerpadle. V tragédii pritom mali zohrať rolu aj nevyhovujúce bezpečnostné predpisy pre staršie bazény. "Pri novo postavených riekach sa okruhy robia, aby nikoho nemohli nasať. Sú tam tlakové spínače, aby sa čerpadlo pri zmene tlaku vyplo," vysvetlil odborník. Pri starších bazénoch však takéto predpisy neexistovali.

Podľa policajnej hovorkyne Vlasy Suchánkovej budú kriminalisti teraz žiadať o vypracovanie znaleckých posudkov vzťahujúcich sa k bezpečnostným opatreniam v zariadeniach, ako sú bazény a plavárne, a zisťovať, prečo a za akých okolností k tragédii došlo a prípadnú konkrétnu trestno-právnu zodpovednosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu