Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hurikán Hermie zasiahol Floridu: Desaťtisíce domov bez elektriny, blížia sa povodne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHIGNTON – Hurikán Hermine udrel dnes na pobrežie amerického štátu Florida. Jeho oko prešlo nad pevninu východne od mestečka St. Marks na severozápade Floridy, informovala s odvolaním sa na meteorológov agentúra AP. Najmenej 70-tisíc domov sa ocitlo bez elektriny

Ide o prvý hurikán, ktorý priamo zasiahol Floridu po viac ako desiatich rokoch. Priniesol tam vietor s rýchlosťou okolo 128 kilometrov za hodinu a prudké dažde. Meteorológovia varovali pred silnými búrkami, vetrom, prívalovými lejakmi, záplavami či výpadkami elektriny.

Hurikán kategórie jeden na päťstupňovej škále sa pohybuje okolo severozápadu amerického regiónu Gulf Coast v Mexickom zálive a sprevádza ho ustálený vietor s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu.

Vo štvrtok o 23.00 h miestneho času (dnes o 05.00 SELČ) sa oko hurikánu Hermine nachádzalo zhruba 120 kilometrov juhozápadne od Keaton Beach na Floride. Útvar postupoval severo-severozápadným smerom s rýchlosťou 22 kilometrov za hodinu, pričom do pobrežných oblastí regiónu Gulf Coast už priniesol lejaky a záplavy. S približujúcim sa hurikánom vypadla na niektorých miestach hlavného mesta Floridy Tallahassee elektrina, napísala agentúra AP.

Hurikán nemali roky

Hermine sprevádzal ustálený vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu, informovalo americké Národné centrum pre hurikány so sídlom v Miami. Guvernér štátu Florida Rick Scott vyhlásil stav núdze v zhruba 50 okresoch a na mimoriadnej tlačovej konferencii obyvateľov pripravil na nebezpečnú búrku, hroziace tornáda a výpadky elektriny. "Táto búrka môže ohroziť životy. Hurikán sme nemali už roky," povedal. 

Scott nariadil evakuáciu piatich okresov na severozápade Floridy, v troch ďalších pobrežných oblastiach evakuáciou obyvateľom odporúčal. V pohotovosti sa nachádza 8000 príslušníkov floridskej národnej gardy.

Americkí meteorológovia varovali pred silnými búrkami, vetrom, prívalovými lejakmi, záplavami či výpadkami elektriny. Obyvatelia by sa preto mali zásobiť potravinami. Hurikán Hermine je štvrtým pomenovaným hurikánom v Atlantiku v roku 2016. Floridu naposledy zasiahol hurikán Wilma v roku 2005, o život prišli piati ľudia.     

Viac o téme: HurikánFloridaHermie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu