Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OBSE vyšle pozorovateľov na prezidentské voľby v USA: Ide o konfrontáciu egoizmov

Hillary Clintonová a Donald Trump
Hillary Clintonová a Donald Trump (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) vyšle v novembri pozorovateľov na prezidentské voľby v USA. Aj rozvinuté demokracie musia ukázať, že "idú dobrým príkladom", zdôraznil dnes riaditeľ ODIHR Michael Link vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej rozhlasovej stanice SWR.

Link uviedol, že v USA existuje "hrozne komplikovaný volebný systém" s legislatívnou úpravou v jednotlivých 50 štátoch. V minulosti sa podľa neho v Spojených štátoch vyskytlo toľko "masívnych sťažností" a pochybností o výsledkoch volieb, že OBSE má dôvod "ísť tam a pozerať sa".

V súvislosti s parlamentnými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať ešte predtým, 18. septembra, Link povedal, že pozorovateľov OBSE uistili, že sa môžu "pohybovať slobodne a bez akejkoľvek prekážky". Dodal však, že ľudské práva v Rusku sú v mnohých oblastiach naďalej "v kritickom stave".

V spoločenstve medzičasom 54 štátov OBSE sa dá hlavný problém v súčasnosti charakterizovať inak ako pred založením organizácie pred vyše 40 rokmi - vtedajšiu konfrontáciu blokov nahradila terajšia "konfrontácia národných egoizmov", uviedol Link. Niektoré krajiny sa podľa neho pokúšajú odchýliť či dokonca úplne vyčleniť zo sústavy pravidiel z obdobia založenia OBSE.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDonald TrumpOBSEHillary ClintonováSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu