Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci našli skutočnú príčinu vyhynutia dinosaurov: Prežiť vonku bolo takmer nemožné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TOKIO - Nie je tomu raz, čo si museli chybu priznať aj vedci či akademici. Scenár sa opakuje opäť. Spomínate si, ako dychtivo sme v školských laviciach počúvali teóriu o vyhynutí dinosaurov po páde asteroidu? Odteraz má jeden háčik.

Dinosaury pred viac ako 60 miliónmi rokmi zrejme nevyhynuli bezprostredne po páde asteroidu, upozorňujú japonskí vedci z Univerzity Tohoku. Zároveň vysvetlili, čo mohlo byť skutočnou príčinou vyhladenia dinosaurov. Pád asteroidu nevyvrátili, ale dodali, že s veľkou pravdepodobnosťou nemal silu zahubiť takú obrovskú životaschopnú skupinu zvierat.

Univerzitní vedci v spolupráci s výskumným inštitútom japonskej meteorologickej agentúry dospeli k záveru, že pád asteroidu do vzduchu uvoľnil aerosólovú zmes sadzí, čo viedlo k dramatickým klimatickým zmenám a masovému vymieraniu druhov.

Nehostinné podmienky

Predchádzajúce vedecké teórie tvrdili, že prach rozvírený po dopade asteroidu blokoval slnečné žiarenie, ktorého následkom bol aj úhyn dinosaurov. Podľa profesora Kunia Kaiha, ktorý viedol tím vedcov, však prach ovzduší nepretrval tak dlho, aby spôsobil zánik dinosaurov. Keby bol príčinou prach, zanikli by aj alebo iné zvieratá.

Vedcom sa tiež podarilo lokalizovať miesto katastrofy. Asteroid zrejme dopadol do oblasti krátera Chicxulub na Yucatánskom polostrove. Po dopade sa klíma zmenila tak výrazne, že sa na Zemi ochladilo a niektoré miesta postihlo sucho. V oceánoch prestala približne na dva roky prebiehať fotosyntéza. Zásadne sa zmenila aj teplota povrchových vôd oceánov, ale v hĺbkach sa vychýlila len mierne. Prežiť v nehostinných podmienkach teda mohli len živočíchy v moriach alebo v podzemí.

Vedci našli skutočnú príčinu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: AsteroidDinosaury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu