Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel kontroverzný nemecký historik Ernst Nolte (†93): Týmto vyvolal búrlivú diskusiu

Ernst Nolte
Ernst Nolte (Zdroj: YouTube)

BERLÍN - Prominentný a kontroverzný nemecký historik Ernst Nolte, ktorý sa zaoberal najmä tematikou totalitných režimov 20. storočia, zomrel dnes vo veku 93 rokov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na jeho rodinu.

Nolte vyvolal v polovici 80. rokov medzi historikmi  rozruch, keď napísal, že nástup Hitlera a jeho nacistickej strany v 30. rokoch bol reakciou na "existenčnú hrozbu" pociťovanú v Nemecku po revolúcii v Rusku.

Nolte, syn riaditeľa školy, predstavil svoje názory v eseji nazvanej Vergangenheit, die nicht vergehen will (Minulosť, ktorá nechce pominúť), zverejnenej 6. júna 1986 v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Naznačil v nej, že stalinské pracovné tábory a vraždy miliónov ľudí počas jeho vlády pomohli otvoriť cestu Hitlerovým plánom na genocídu.

Búrlivá diskusia, ktorá vypukla po zverejnení jeho štúdie, je známa ako Historikerstreit (Spor historikov). Historici z celého sveta sa zapojili do diskusie s Noltem a ďalšími konzervatívnymi historikmi, ktorí sa podľa kritikov pokúšali zmierniť význam zločinov spáchaných počas Tretej ríše, vrátane holokaustu. 

Ernst Nolte sa narodil v roku 1923 do rímsko-katolíckej rodiny, dizertačnú prácu písal o Karlovi Marxovi. Bol autorom série kníh o fašizme a komunizme. V českom preklade vyšla v roku 1963 jeho kniha Der Faschismus in seiner Epoche (Fašismus ve své epoše), známa v angličtine pod názvom Tree Faces of Fascism, ktorá je základným študijným materiálom k danej téme.  V ostatnom čase sa Nolte zameriaval na oblasť označovanú ako islamský fašizmus. Nolte bol laureátom niekoľkých ocenení, vrátane Ceny Hannsa Martina Schleyera a Ceny Konrada Adenauera.

Viac o téme: Ernst Nolte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu