Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Moldavsko protestovalo proti manévrom s ruskými vojakmi: Bolo to provokačné a neprípustné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KIŠIŇOV - Moldavské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruských diplomatov na protest proti nedávnym vojenským cvičeniam za účasti ruských vojakov v separatistickej oblasti Podnestersko. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Ministerstvo označilo cvičenia v dnešnom vyhlásení za protizákonné. Dodalo, že boli "provokačné, neprípustné... a podrývajúce nezávislosť a územnú celistvosť" Moldavska.

Ruskí diplomati boli predvolaní na ministerstvo v stredu večer po tom, čo moldavskí separatisti a ruskí vojaci uskutočnili začiatkom tohto týždňa spoločné manévre v odštiepeneckej republike Podnestersko. Išlo pritom už o druhú takúto spoločnú akciu v tomto mesiaci.

Proruské Podnestersko sa od Moldavska odtrhlo v roku 1990 pre obavy, že sa táto krajina znovu zjednotí so susedným Rumunskom. Separatisti bojovali v roku 1992 proti Moldavcom vo vojne, ktorá si vyžiadala 1500 mŕtvych. Nezávislosť Podnesterska neuznáva žiadny štát ani medzinárodná organizácia. V Podnestersku je rozmiestnených približne 1000 príslušníkov mierových síl Ruska, ktoré drží nad regiónom ochrannú ruku.

Viac o téme: RuskoMoldavskoPodnestersko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu