Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecké rodiny žijúce v Belgicku majú strach: Terčom útokov sú deti, toto je dôvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRUSEL - Viacero tureckých rodín žijúcich v Belgicku, ktorých deti navštevujú školy financované sieťou bývalého imáma Fethullaha Gülena, sa stalo terčom vyhrážok prostredníctvom telefónu alebo internetu. Uviedla to dnes tlačová agentúra Belga.

O týchto vyhrážkach informovali ako prvé vo štvrtok flámske denníky Het Nieuwsblad a Het Belang van Limburg. Občania tureckého pôvodu novinám oznámili, ich terčom boli najmä rodičia detí zapísaných v školách prvého a druhého stupňa vo Flámsku a v Bruselskom regióne.

K vyhrážkam došlo po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v Turecku z polovice júla, z ktorého vláda v Ankare oficiálne obvinila Gülena žijúceho na území USA. Fevzi Yildirim, riaditeľ kolégia Lucerna v bruselskej štvrti Anderlecht, kde žije početná turecká komunita, upozornil, že v pozadí série vyhrážok sú organizácie podporujúce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Belga upozornila, že viacerí rodičia sa pod tlakom hrozieb rozhodli stiahnuť svoje deti zo škôl, ktoré sú podozrievané z príslušnosti k medzinárodnej sieti Gülena. Spravodajský server DutchNews.nl informoval, že podobná situácia nastala aj v susednom Holandsku. Podľa údajov holandskej Organizácie moslimských škôl (ISO) iba v Amsterdame okolo 150 rodín odhlásilo svoje deti zo škôl, ktoré sú spájané s Gülenovým hnutím.

Viac o téme: TureckoBelgickoFethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu