Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragická smrť pyrotechnikov vyvoláva otázky: Ministerstvo sa bráni, preťaženie odmieta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Tragický prípad štyroch pyrotechnikov, ktorí zahynuli 1. júla pri odstraňovaní výbušnín v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy, nijako nesúvisí so zverejnenými údajmi o nadčasoch.

Maďarské ministerstvo obrany týmito slovami reagovalo na tvrdenia, ktoré sa v tejto súvislosti objavili v médiách, informovala agentúra MTI. Podľa denníka Magyar Nemzet štátny tajomník ministerstva obrany Tamás Vargha písomne reagoval na otázku poslankyne opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Márty Demeterovej. V dokumente uviedol, že pyrotechnici pracujúci na uvedenom projekte boli extrémne preťažení. V tomto roku mali zatiaľ celkom 31.000 hodín nadčasov. 

Z dokumentu vyplýva, že v roku 2012 museli pyrotechnici pracovať v národnom parku navyše 14.500 hodín, v roku 2013 to už bolo 34.600 a v roku 2014 47.000 hodín. Vlani sa počet nadčasových hodín "zmenšil" na 45.600. Kým nadčasy vzrástli v uplynulých rokoch trojnásobne, v období rokov 2012-14 klesli príplatky za nadčasy na polovicu, napísal Magyar Nemzet a poznamenal, že mzdy začali rásť až vlani. 

Ministerstvo vo svojom vyhlásení popoludní uviedlo, že údaje o nadčasoch uvedené poslankyni MSZP nemajú nič spoločné s príčinami tragédie pyrotechnikov. Tie sa údajne týkali celého pluku, do ktorého pyrotechnici patria. Podľa rezortu nezávislé vyšetrovanie príčin tragickej nehody pyrotechnikov ešte stále nie je ukončené. "Maďarská armáda a ministerstvo obrany sa snažia poskytnúť pozostalým obetí maximálnu pomoc," zdôrazňuje sa v dokumente. 

"Ak v armáde chýba 25 percent osadenstva, ak je vykázaných obrovské množstvo nadčasov a stane sa nehoda, tak sa vynorí podozrenie z toho, že nehoda súvisí s preťažením," konštatovala na tlačovej konferencii v Budapešti hovorkyňa MSZP Bernadett Budaiová. 

Na niekdajšej strelnici v oblasti Národného parku Hortobágy vybuchla 1. júla sovietska bomba. Zahynuli štyria pyrotechnici maďarskej armády a jeden utrpel ťažké zranenia. Práce na projekte, v rámci ktorého odstraňujú výbušniny z územia s celkovou rozlohou 4100 hektárov v okolí obce Nádudvar, by sa podľa plánov mali ukončiť 30. mája 2018.

Viac o téme: PyrotechniciMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu