Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NATO je znepokojené narastajúcim napätím medzi Ruskom a Ukrajinou: Situáciu pozorne sleduje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia je hlboko znepokojená narastajúcim napätím medzi Ruskom a Ukrajinou a situáciu pozorne sleduje. Vyhlásil to dnes nemenovaný predstaviteľ NATO, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Predstaviteľ NATO vyzval Moskvu, aby "pracovala na upokojení a deeskalácii situácie". Podľa tohto zástupcu aliancie, ktorý nie je poverený oficiálne sa vyjadrovať pre médiá, Rusko neposkytlo žiaden dôkaz na podporu svojich obvinení, že Ukrajina poslala na Krymský polostrov sabotérov, aby tam podnikali útoky.

Spomínaný predstaviteľ NATO dnes takisto povedal, že "súčasné vojenské aktivity Ruska na Kryme nepomáhajú zmierňovať napätie". Predstaviteľ vyzval všetky strany, by sa "vrátili k rokovaciemu stolu a pracovali na mierovom urovnaní konfliktu na Ukrajine a využívali pritom diplomatické a mierové prostriedky".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že nariadil bojovú pohotovosť jednotkám ukrajinskej armády rozmiestneným pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase. Porošenkovo oznámenie prichádza deň po tom, ako Rusko obvinilo Ukrajinu z útokov na infraštruktúru Krymského polostrova. Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) došlo počas uplynulého víkendu k dvom takýmto pokusom o útoky. O život pri nich údajne prišli dvaja Rusi - vojak a príslušník FSB.

Bezpečnostná rada OSN sa dnes stretne za zatvorenými dverami, aby prediskutovala "najnovšie provokácie" Ruska na Kryme, oznámilo ukrajinské zastupiteľstvo pri svetovej organizácii. O naliehavé prerokovanie záležitosti na pôde BR OSN požiadala Ukrajina, ktorá je v súčasnosti nestálym členom tohto grémia.

Rusko anektovalo ukrajinský Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Krátko nato vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

Viac o téme: RuskoNATOUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu