Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sú znepokojení, USA a ďalšie štáty apelujú na Rusko a Ukrajinu: Zníženie napätia na Kryme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty dnes vyzvali Rusko a Ukrajinu, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli viesť k nárastu napätia v súvislosti s najnovším vývojom na Krymskom polostrove. Informovala o tom dnes vo Washingtone predstaviteľka amerického ministerstva zahraničných vecí Elizabeth Trudeauová.

Ruská tajná služba FSB v stredu informovala, že na Kryme sa podarilo predísť teroristickým útokom, ktoré pripravovala hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Na schôdzkach tohto formátu sa schádzajú lídri Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, aby hodnotili vývoj v oblasti Donbasu a rokovali o nástrojoch na obnovenie mieru.    

Trudeauová dnes vyjadrila znepokojenie z rastu napätia na Kryme. Vyzvala všetky zúčastnené strany, aby sa zdržali všetkých krokov - vrátane vyhlásení -, ktoré môžu situáciu zhoršiť. "Domnievame sa, že teraz nastal čas urobiť krok späť, znížiť napätie, zmierniť rétoriku a vrátiť sa k rokovaniam," uviedla. Agentúra RIA Novosti vo svojej správe napísala, že na stretnutí s novinármi mala Trudeauová viacero výpadov na adresu Ruska, ale na otázku, či všetky provokácie súvisiace s Krymom podľa Washingtonu prichádzajú zo strany Ruska, predstaviteľka rezortu diplomacie povedala, že "by to takto necharakterizovala".

Rusko v stredu obvinilo Ukrajinu z pokusu o ozbrojený útok na infraštruktúru anektovaného Krymského polostrova, pričom uviedlo, že pri incidente prišli o život dvaja Rusi - vojak a člen FSB. "Zámerom tejto rozvratnej operácie bolo destabilizovať sociopolitickú situáciu v danej oblasti pred konaním miestnych volieb," vyhlásila FSB.

Kyjev obvinenia odmietol a označil ich za "fantazmagórie" a "provokácie". Ukrajinské stanovisko dnes podporil aj úrad vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federicy Mogheriniovej. Ruský prezident Vladimir Putin na inkriminované udalosti reagoval prísľubom, že prikročí k posilneniu bezpečnosti v tomto regióne. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v reakcii na najnovší vývoj oznámil, že nariadil bojovú pohotovosť jednotkám ukrajinskej armády rozmiestneným pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase.

Rusko anektovalo Krym v roku 2014 v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča na pozadí masových demonštrácií za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Krátko na to vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov.

Paríž a Berlín tiež apelujú na Rusko a Ukrajinu znížiť napätie na Kryme

Francúzsko a Nemecko dnes vyjadrili znepokojenie v súvislosti s vývojom situácie okolo Krymského polostrova a apelovali na Rusko a Ukrajinu, aby sa zdržali akcií, ktoré by mohli viesť k ďalšej eskalácii. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes v Berlíne vyjadrilo obavy z vývoja na Kryme a informovalo, že je v kontakte s ruskými i ukrajinskými predstaviteľmi. 

V snahe upokojiť situáciu na budúci pondelok do Ruska pricestuje nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, uviedol dnes jeho rezort podľa agentúry DPA. Paríž dnes Rusko a Ukrajinu vyzval znížiť napätie vyvolané vývojom na Kryme prostredníctvom dialógu. Vo vyhlásení francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, vydaného dnes v Paríži, sa uvádza, že v tomto zmysle apeloval šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault na svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Lavrov v telefonickom rozhovore s Ayraultom zdôraznil, že "udalosti na Kryme by mali medzinárodných partnerov viesť k tomu, aby energickejšie využívali svoj vplyv na ukrajinské vedenie, varovali Kyjev pred nebezpečnými krokmi, ktoré môžu mať tie najnegatívnejšie následky".

Francúzsky minister avizoval, že Paríž a Berlín sa budú naďalej v rámci tzv. normandského formátu vyvíjať úsilie smerujúce k realizácii tzv. minských protokolov o spôsoboch urovnania konfliktu na Ukrajine. Po tom, ako ruská tajná služba FSB v stredu informovala, že na Kryme sa podarilo predísť teroristickým útokom, ktoré pripravovala hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany, však ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že "za takýchto podmienok" je nezmyselné stretávať sa v tzv. normandskom formáte. 

Cieľom útokov mala byť infraštruktúra na Krymskom polostrove. Podľa krymských bezpečnostných orgánov v súvislosti s tým bolo na Kryme zadržaných sedem podozrivých osôb. FSB na svojom webe uviedla, že medzi zadržanými je aj Jevhen Panov, ktorý údajne pracuje pre hlavnú správu rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. FSB spresnila, že Panov sa vo výpovedi priznal, že bol jedným z organizátorov diverzie.

Viac o téme: RuskoUSABerlínUkrajinaKrymParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu