Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rím je v strehu: Mimoriadne opatrenia sa už vzťahujú aj na Vatikán

Námestie sv. Petra vo Vatikáne
Námestie sv. Petra vo Vatikáne (Zdroj: SITA)

RÍM - Mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré v súvislosti s najvyšším stupňom protiteroristickej pohotovosti platia od stredy v okolí Kolosea v Ríme, boli rozšírené aj na mestské hradby obklopujúce Vatikán. Dôvodom sú masy turistov stojacich pozdĺž nich a čakajúcich na návštevu Vatikánskych múzeí, informovali dnes talianske médiá.

O zavedení sprísnených bezpečnostných opatrení v spomínaných dvoch turistami vyhľadávaných destináciách Večného mesta rozhodol veliteľ tamojšej cudzineckej polície Nicolo Nicolo D'Angelo. Podľa jeho slov je v auguste väčšina Rimanov mimo talianskej metropoly, je v nej však množstvo turistov. Práve zintenzívneniu ich ochrany majú slúžiť zavedené opatrenia. Prístupovú komunikáciu na Námestie sv. Petra opäť uzavreli a v jeho centre stojí krížom dvojica obrnených vozidiel poriadkových síl pripravená v prípade potreby zabrániť teroristickému útoku.

K tomuto kroku sa tam po prvý raz odhodlali v júli po teroristickom útoku v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom bol použitý mraziarenský kamión. Centrum Ríma rozdelili medzičasom v záujme čo najrýchlejšieho zásahu na tri bezpečnostné zóny. Ozbrojených vojakov je vidno aj pri vchodoch do obchodných centier na periférii talianskej metropoly, v ktorých sa v nočných hodinách konajú i cvičenia bezpečnostných zložiek.

Podobné bezpečnostné opatrenia sú evidentné aj v prístavoch neďaleko Ríma. Stovky policajtov dozerajú aj na nerušený priebeh nočných kultúrnych podujatí pod holým nebom. Po novembrových teroristických útokoch v Paríži sa ako o možných cieľoch džihádistov z Daeš opakovane hovorilo napríklad o Bazilike sv. Petra v Ríme, Milánskom dóme či tamojšej opere La Scala. V uplynulých dňoch sa istá extrémistická organizácia blízka Daeš prostredníctvom videozáznamu vyhrážala dobytím Jeruzalema i Ríma.

Viac o téme: VatikánTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu