Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pôvod útočníka z Londýna vyplával na povrch: Všetko objasnil šéf protiteroristickej jednotky

Útok v Londýne.
Útok v Londýne. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Devätnásťročný mladík, ktorý v stredu neskoro večer v centre Londýna nožom zabil jednu ženu a päť ďalších ľudí zranil, je nórskym občanom so somálskym pôvodom. Oznámil to dnes šéf protiteroristickej jednotky britskej Metropolitnej polície Mark Rowley, ktorého cituje spravodajská stanica BBC.

Rowley tiež potvrdil, že 60-ročná žena, ktorá pri útoku zahynula, bola americkou občiankou. Päť ďalších obetí útoku pochádza zo Spojeného kráľovstva, USA, Izraela a Austrálie. Nikto zo zranených nie je podľa neho v ohrození života. 

Okrem štátnej príslušnosti obetí a páchateľa priblížil Rowley aj niekoľko podrobností z vyšetrovania. "Napriek tomu, že vyšetrovanie sa ešte neskončilo, všetky zistenia, ktoré dosiaľ máme, čoraz viac poukazujú na to, že útok spustili duševné problémy," povedal s tým, že vyšetrovanie rýchlo napreduje a polícia urobila veľký pokrok.

"V súčasnosti sa domnievame, že to bol spontánny útok a obete boli vybrané náhodne," konštatoval Rowley. Zdôraznil, že polícia dosiaľ nenašla jediný dôkaz o radikalizácii, ktorý by naznačoval, že muža vo väzbe "akýmkoľvek spôsobom motivoval terorizmus". Rowley ďalej informoval o raziách v niekoľkých domoch v severnom Londýne, ďalšie prehliadky sa uskutočnia v južnej časti mesta. 

K útoku došlo v stredu večer na námestí Russell Square. Troch zo zranených už prepustili z nemocnice. Zadržaného útočníka ošetrili a oficiálne zatkli pre obvinenie z vraždy. Momentálne sa nachádza na policajnej stanici v južnom londýnskom obvode.

Viac o téme: Nôžútok Londýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu