Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čipovanie mačiek sa stalo realitou: Povinne, v záujme ochrany vzácneho vtáctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WELLINGTON - Majitelia mačiek v novozélandskom Wellingtone budú musieť dať povinne začipovať svojich domácich miláčikov po tom, ako toto opatrenie odhlasovali členovia mestskej rady v záujme ochrany mestského vtáctva. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Wellington sa tak podľa AP môže stať prvým mestom v krajine, kde bude povinné začipovať domáce mačky. Mikročip veľkosti zrnka ryže bude vpichnutý pod kožu zvieraťa a jeho účelom bude možnosť trvalej identifikácie a monitorovania.

Miestna ochranárska organizácia Feline Rights však proti navrhovanému nariadeniu ostro protestovala. Rada ním podľa nej vytvorí "územia smrti", životunebezpečné pre neoznačené mačky, ktoré sa náhodou vyskytnú na radnicou vyhradených miestach. Starostka Wellingtonu Celia Wade-Brownová tvrdí, že vyhlásenia organizácie sú zveličené a 83 percent majiteľov mačiek myšlienku čipovania svojich zvierat podporuje.

Vo Wellingtone sa nachádza prírodná rezervácia Zealandia, kde žijú najvzácnejšie druhy pôvodného novozélandského vtáctva. Kedykoľvek však vtáky preletia ochrannú stenu svojej rezervácie, môžu sa stať terčom striehnucich mačiek na love.

 Návrh na obmedzenie voľného pohybu približne 20.000-30.000 mačiek žijúcich v meste mestská rada v minulosti zamietla. V prípade, že nové opatrenie definitívne prejde, budú mať majitelia štvornohých domácich miláčikov čas 18 mesiacov na ich začipovanie.

Viac o téme: MačkaČipovanieWellingtone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu