Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prekvapivý prieskum u susedov: Česi zo svetových osobností hodnotia najlepšie pápeža a Fica!

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česi zo svetových osobností hodnotia najlepšie pápeža Františka a slovenského premiéra Roberta Fica. Na oboch majú priaznivý názor viac ako dve tretiny obyvateľov Česka, vyplýva z júnového prieskumu agentúry STEM.

Najhoršie hodnotenie naopak dostala nemecká kancelárka Angela Merkelová s podporou menej ako pätiny Čechov. Pápež i nemecká kancelárka dlhodobo zhodne vyzývajú k pomoci utečencom.

Podľa prieskumov STEM Česi zrejme zareagovali na prístup kancelárky k migrácii negatívne, pretože ešte v roku 2013 mala podporu 72 percent obyvateľov Česka, kdežto vlani po náraste počtu prichádzajúcich utečencov už len 24 percent a tento rok 18 percent.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nízku podporu, 19 percent, má aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý je podobne ako Merkelová kritizovaný v súvislosti s riešením utečeneckej krízy. Avšak veľká časť opýtaných, celkovo 40 percent, uviedla, že vôbec nevie, kto Juncker je.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Naopak, u Fica, ktorý sa stavia proti prijímaniu utečencov a tiež vyhlasoval, že na Slovensku nechce moslimov, podiel priaznivých hodnotení vzrástol z 53 percent v roku 2013 na minuloročných 67 a tohtoročných 66 percent. Najpopulárnejší svetovou osobnosťou v Česku zostáva aj napriek ústretovosti voči utečencom a moslimom pápež František s 68 percentami priaznivých hodnotení. Jeho podpora však od vlaňajška klesla o šesť percentuálnych bodov.

Viac o téme: Robert FicoPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu