Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Merkelovej autobus terčom útoku: Nemecká kancelárka čelí obrovskému tlaku

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Nemecká polícia prešetruje podozrenie, že autobus, ktorý bol používaný počas predvolebnej kampane vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), sa v noci nadnes stal terčom podpaľačského útoku.

Hlásenie o vozidle horiacom na jednom z parkovísk v Berlíne dostali hasiči v noci nadnes. Ohňom boli poškodené aj dve susedné autá. Autobus slúžil CDU počas kampane v Berlíne pred komunálnymi voľbami, ktoré sa budú konať 18. septembra.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) čelí veľkému tlaku verejnosti po tom, ako Nemecko za posledný mesiac zažilo štyri násilné útoky, z ktorých tri majú na svedomí žiadatelia o azyl. Tento fakt oživil v Nemecku diskusiu o správnosti rozhodnutia Merkelovej spred roka prijať v krajine státisíce migrantov.

Prieskumy verejnej mienky, ktoré sa uskutočnili po týchto útokoch, naznačujú pokles popularity Merkelovej u voličov, a to na druhú najnižšiu úroveň za tento rok. V telefonickom prieskume, ktorý si objednala televízia ARD, sa 47 percent z 1003 respondentov tento týždeň vyjadrilo, že sú spokojní s Merkelovej prácou.

Minulý mesiac ju však takto hodnotilo až 59 percent opýtaných. Najmenej boli voliči s Merkelovou spokojní vo februárovom prieskume, keď jej výkon vo funkcii kladne hodnotilo 46 percent opýtaných.

S imigračnou politikou Merkelovej vlády vyjadrilo v prieskume spokojnosť 34 percent opýtaných, čo je od apríla pokles o osem bodov. Podpora jej konzervatívneho bloku zostáva na nezmenenej úrovni.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu