Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Cameron sa odhodlal k avizovanému kroku: Odstupuje a nahradí ho táto žena

Theresa May a David Cameron Zobraziť galériu (3)
Theresa May a David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes oznámil, že odstúpi z funkcie v stredu a umožní Therese Mayovej, aby ho vystriedala na čele krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Podľa Camerona je jasné, že Mayová má "drvivú podporu" konzervatívnych poslancov. Povedal, že Mayovej súperka Andrea Leadsomová urobila správne rozhodnutie, keď odstúpila zo súboja o kreslo predsedu strany. Cameron uviedol, že sa v utorok stretne so svojou vládou a v stredu sa zúčastní na poslednej tzv. hodine otázok v Dolnej snemovni, kým navštívi kráľovnú Alžbetu II. a odovzdá jej svoju rezignáciu.
 
"Budeme tak mať nového premiéra v budove za mnou už v stredu večer," vyhlásil pred Downing Street číslo 10, oficiálnym sídlom premiéra v Londýne. Mayová je "silná, schopná a má moju plnú podporu", citovala Camerona tlačová agentúra DPA. Kráľovná má formálnu úlohu vymenovať novú premiérku.

Zelení sú nespokojní

Výber nového britského premiéra prostredníctvom volebného procesu Konzervatívnej strany je "neprijateľný", a znamená to, že by sa mali konať parlamentné voľby ako "jediný demokratický krok vpred". Vyhlásila to dnes jediná zákonodarkyňa britskej Strany zelených Caroline Lucasová.
"Rozhodnutie Andrey Leadsomovej stiahnuť sa zo súboja o post lídra konzervatívcov zdôrazňuje potrebu všeobecných volieb ešte tento rok - to zelení žiadajú už odvtedy, ako bol oznámený výsledok referenda o EÚ," uviedla Lucasová a myslela tým britské referendum z 23. júna o ďalšom členstve Spojeného kráľovstva v únii. Briti si vtedy väčšinou 52 percent zvolili odchod z únie.
 
Caroline Lucasová
Zobraziť galériu (3)
Caroline Lucasová  (Zdroj: SITA)
 
"Je neprijateľné, aby nasledujúceho človeka, ktorý bude zastávať najvyšší post v britskej politike, vymenovalo 60 percent konzervatívnych členov parlamentu," napísala Lucasová vo vyhlásení. "Vôbec nemajú mandát na to, aby v poreferendovom období znovu rokovali o mieste Británie vo svete," pokračovala Lucasová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA. "Všeobecné voľby sú jediným demokratickým krokom vpred," dodala.
 
Zákonodarkyňa zelených uviedla, že Leadsomová je "najnovšou osobnosťou v dlhom rade popredných obhajcov odchodu z EÚ, ktorá odstúpila z toho chaosu, ktorý všemocní pomohli vytvoriť"Strana zelených dostala vo všeobecných voľbách v máji 2015 päť percent hlasov voličov, ale v parlamente získala na základe britského volebného systému len jedno zo 650 kresiel.

Mayová sa stáva líderkou konzervatívnej strany

Britskú ministerku vnútra Theresu Mayovú zvolili dnes za novú predsedníčku vládnucej Konzervatívnej strany. Vo funkcii vystrieda premiéra Davida Camerona, oznámila strana s tým, že Mayová už zakrátko prevezme taktiež funkciu premiérky krajiny. "Môžem vyhlásiť, že pani Mayová bola zvolená za novú šéfku Konzervatívnej strany s okamžitou platnosťou," citovala tlačová agentúra DPA predsedu volebného výboru strany Grahama Bradyho, ktorý vystúpil pred reportérmi po konzultácii vedenia strany.
 
Po stiahnutí jedinej ďalšej kandidátky, Andrey Leadsomovej, Brady povedal, že si musí "vyjasniť s vedením Konzervatívnej strany", ako postupovať ďalej. Veľká väčšina z 330 členov strany v parlamente podporila Mayovú a Cameron potvrdil, že má "drvivú podporu konzervatívnych parlamentných poslancov". Súčasne vyjadril očakávane, že v stredu večer prevezme funkciu premiérky Británie.

Vystúpila s predhovorom

Nová šéfka britských konzervatívcov Mayová sa dnes po svojom zvolení do funkcie poďakovala za prejavenú dôveru a vyhlásila, že Británia potrebuje silné a skúsené vedenie, ktoré prevedie krajinu ťažkým a ekonomicky i politicky neistým obdobím. Zdôraznila potrebu vyrokovať najlepšie podmienky pre odchod Británie z EÚ a vytýčiť pre Britániu vo svete novú úlohu.
 
 
"Brexit znamená brexit a my z toho urobíme úspech," uviedla Mayová, hoci ona sama pred referendom podporovala kampaň za zotrvanie v Európskej únii. "Musíme zjednotiť našu krajinu a musíme vytvoriť pozitívnu predstavu našej krajiny, ktorá bude fungovať pre každého z nás... a dá ľuďom lepšiu kontrolu nad ich životmi. Iba tak spoločne vybudujeme lepšiu Britániu," citovala jej slová stanica BBC. Mayová vzdala hold svojej protikandidátke Andrei Leadsomovej za dôstojnosť, s akou sa dnes ako posledná z jej súperov vzdala kandidatúry na šéfa Konzervatívnej strany. Poctu vzdala aj odchádzajúcemu premiérovi Davidovi Cameronovi, a to za jeho doterajší výkon vo funkcii.
Viac o téme: PremiérDavid CameronTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu