Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Riaditeľ IVO sa vyjadril k súčasnej situácii: Brexit potrebuje najmenej bolestivé riešenie

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade aktivácie článku 50, ktorý hovorí o vystúpení členskej krajiny z Európskej únie, bude dôležitá schopnosť slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie adekvátne zareagovať, či už priamo v súvislosti s aktiváciou, či v prípade vývoja a komunikácie, ktorá tomu bude predchádzať. Myslí si to riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Dodal ale, že rokovania o budúcich vzťahoch Británie s Úniou budú mimo slovenského predsedníctva.

Mesežnikov pripomenul, že premiér David Cameron, ktorý dnes odovzdá do rúk britskej kráľovnej Alžbety II. demisiu a následne sa premiérkou stane Theresa Mayová, vo funkcii ostať nemohol. Mesežnikov zároveň označil Mayovú za "skúsenú a pragmatickú političku". Vymenovanie Mayovej za premiérku podľa riaditeľa IVO tiež v podstate vyjasní pozíciu Veľkej Británie. "Európska únia bude mať partnera, ktorý dostane plné poverenie na rokovania o odchode," vymenoval Mesežnikov ďalší z dôsledkov zmeny na poste britského premiéra. 

To, že práve táto dlhoročná ministerka vnútra v kabinete Davida Camerona zasadne na premiérsky post, je podľa Mesežnikov v podstate primeraná možnosť z tých, ktoré sa po referende ponúkali. "Európska únia potrebuje riešenie brexitu v čo najmenej bolestivej podobe aj pre nás, ale aj pre Veľkú Britániu," povedal ďalej riaditeľ IVO s tým, že netreba zabúdať na to, že Británia stále ostáva členským štátom Severoatlantickej aliancie, patrí do "kolektívneho západu, ktorý v súčasnosti čelí veľmi vážnym výzvam" a bez Veľkej Británie sa nebudú dať riešiť. Mesežnikov si preto myslí, že je dôležité, aby vzťahy medzi Londýnom a Bruselom ostali čo najbližšie. 

David Cameron po výsledkoch referenda o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ, ktoré sa konalo 23. júna, oznámil, že podá demisiu. Vládnuca Konzervatívna strana mala prejsť voľbami o kreslo predsedu strany a zároveň premiéra. Spomedzi viacerých kandidátov do druhého kola okrem Mayovej postúpila štátna tajomníčka ministerstva energetiky Andrea Leadsomová. Mayová a Leadsomová mali do septembra, keď sa malo rozhodnúť o tom, ktorá posty obsadí, viesť kampaň. Leadsomová ale v pondelok z boja odstúpila a prenechala tak post lídra konzervatívcov a premiéra Mayovej. 

Viac o téme: PredsedníctvoDavid CameronGrigorij Mesežnikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu