Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dôsledky bojov medzi armádou a povstalcami sú hrozivé: Ľudia majú strach z rozpútania občianskej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DŽUBA - Takmer 150 ľudí prišlo o život počas bojov v hlavnom meste Južného Sudánu, ktorý si dnes pripomína piate výročie nezávislosti. Zrážky medzi juhosudánskou armádou a bývalými povstalcami vypukli v predvečer dnešného sviatku, oznámila dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správy miestnych médií.

Do márnice v hlavnej štátnej nemocnici v Džube doviezli viac ako 90 mŕtvych tiel vojakov i civilistov, prevažne mužov. Celkovo bolo podľa lokálneho nezávislého rádia Tamazuj zabitých najmenej 146 ľudí.  Boje medzi vojakmi juhosudánskej armády a bývalými povstalcami vypukli v piatok popoludní v blízkosti prezidentského paláca v Džube. Z oblasti sa ozývala streľba, výbuchy granátov a mínometná paľba a boje sa postupne rozšírili skoro po celom meste.

Piatkové násilnosti vyvolali obavy z opätovného rozpútania občianskej vojny v Južnom Sudáne. Konflikt vypukol v decembri 2013 a odvtedy si vyžiadal už desaťtisíce životov, vyhnal z domovov vyše dva milióny ľudí a spôsobil akútny nedostatok potravín. 

V etnicky motivovanom konflikte proti sebe stáli jednotky verné prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci vedení jeho rivalom Riekom Macharom. Obe znepriatelené strany už pred takmer rokom podpísali mierovú dohodu sprostredkovanú medzinárodnými vyjednávačmi. 

K relatívnemu upokojeniu situácie došlo však až v apríli, keď sa podarilo vytvoriť spoločnú vládu národnej jednoty. Atmosféra v krajine je stále napätá a nedá sa vylúčiť opätovný návrat násilia. Konflikt prakticky zruinoval juhosudánsku ekonomiku, takže oficiálne oslavy piateho výročia nezávislosti museli zrušiť pre nedostatok financií. 

Viac o téme: Južný SudánDžuba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu