Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Južnom Sudáne dnes nastalo prímerie: V oblasti sa nachádzajú aj Slováci

Južný Sudán Zobraziť galériu (5)
Južný Sudán (Zdroj: SITA)

DŽUBA - Prezident Južného Sudánu Salva Kiir vyhlásil dnes jednostranné prímerie, ktoré nadobudlo okamžitú platnosť. Informoval o tom jeho hovorca.

Velitelia "dostali týmto príkaz, aby ukončili akékoľvek nepriateľské akcie... kontrolovali svoje sily a chránili civilnú populáciu a jej majetok", citovala z vyhlásenia hovorcu tlačová agentúra DPA. Michaela Benedigová zo slovenskej humanitárnej organizácie MAGNA, ktorá pôsobí v utečeneckom tábore v juhosudánskom hlavnom meste Džuba, predtým informovala TASR, že situácia je mimoriadne neprehľadná. "V tábore, kde sa momentálne nachádza približne 60.000 ľudí, sa bombarduje a strieľa, bezpečnosť je komplikovaná a pohyb je obmedzený. Všetci naši sú o. k."

V Južnom Sudáne dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

MAGNA v utečeneckom tábore zabezpečuje zdravotnú starostlivosť a vakcinačné programy. "Máme tri stanové centrá a mobilné tímy. Všetci naši pôsobia v Džube. Poskytujeme tam za normálnej prevádzky zdravotnú starostlivosť a najmä podporu očkovania a prevencie u detí a žien. V našom tíme je 30 ľudí," uviedla Benedigová.

V Južnom Sudáne dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)
V Južnom Sudáne dnes
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V čase, keď v Južnom Sudáne svitala nádej na zmierenie, sa konflikty medzi tamojšími povstalcami a vojakmi obnovili a intenzitou podľa slovenských pracovníkov MAGNY vyzerajú byť horšie ako v roku 2013. Pritom bolo plánované, že koncom roka 2016 sa utečenecké tábory zatvoria a ľudia sa vrátia k normálnemu životu. "Južný Sudán je opäť vo vojne, hoci mal oslavovať päť rokov nezávislosti," dodala Benedigová. MAGNA je slovenská humanitárna organizácia, ktorej poslaním je zabezpečovať zdravotnú, nutričnú a sociálnu pomoc deťom a ich rodinám v krízových oblastiach sveta.

Prímerie neodignoroval ani vodca povstalcov

Bývalý vodca povstalcov v Južnom Sudáne Riek Machar vyzval na prímerie krátko po tom, ako prezident tejto africkej krajiny Salva Kiir nariadil armáde zastaviť nepriateľské akcie. Machar vyslovil výzvu dnes večer v interview pre juhosudánsku rozhlasovú stanicu Eye Radio, spresnila svetová tlačová agentúra AP.

Prezident Kiir vyhlásil jednostranné prímerie vo vyostrujúcom sa konflikte, v ktorom dochádza ku krutým zrážkam medzi jeho armádou a opozičnými silami a ktoré sa už rozšírili mimo hlavného mesta Džuba. Machar, ktorý je teraz na základe krehkej mierovej dohody prvým viceprezidentom krajiny, povedal, že sa stále nachádza v Južnom Sudáne, ale ďalej to nespresnil.

Viac o téme: PrímerieJužný SudánSalva Kiir Mayardit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu