Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

O osude našich vojakov je rozhodnuté: Ich pôsobenie v nebezpečnej krajine sa predlžuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci zostanú v Afganistane aj po roku 2016. Po dnešnom rokovaní na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Varšave to potvrdil minister obrany SR Peter Gajdoš. Slovensko má pre túto operáciu schválený mandát v počte 66 vojakov, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"Slovenská delegácia na rokovaniach o Afganistane s partnerskými štátmi v rámci operácie Resolute Support jednoznačne deklarovala svoju ďalšiu podporu v zmysle mandátu, ktorý máme," cituje tlačová správa z MO SR šéfa rezortu. Podľa Petra Gajdoša v súčasnosti nie je situácia v Afganistane taká, aby odtiaľ vojaci odišli. Slovensko na rokovaniach tiež potvrdilo, že bude pokračovať aj vo finančných príspevkoch na udržateľnosť afganských bezpečnostných síl. 

Minister obrany Peter Gajdoš sa dnes v rámci neoficiálnych rokovaní na summite NATO vo Varšave stretol aj s macedónskym ministrom obrany Zoranom Jolevskim a srbským ministrom obrany Zoranom Djordevičom, s ktorými hovoril o aktuálnych témach, dodala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Vzhľadom na zlú bezpečnostnú situáciu v Afganistane bude Severoatlantická aliancia naďalej podporovať vládu tejto krajiny. Podpora zahŕňa i pokračovanie výcvikovej misie Resolute Support (Rozhodná podpora) aj po roku 2016 a financovanie afganských ozbrojených síl do konca roku 2020. Vyplýva to z 11-bodového vyhlásenia, ktoré dnes prijali účastníci druhého, záverečného, dňa summitu NATO vo Varšave.

Aliancia vo vyhlásení tiež konštatuje, že spolu so zvyškom medzinárodného spoločenstva nedovolí, aby sa Afganistan stal útočiskom pre teroristov, ktorí môžu predstavovať hrozbu pre jej bezpečnosť. Zároveň sa bude usilovať o to, aby krajina bola schopná "sama sa starať o svoju bezpečnosť, správu vecí verejných a hospodársky a sociálny rozvoj pri súčasnom rešpektovaní ľudských práv všetkých občanov, najmä žien a detí". "Naša úloha sa ešte neskončila. V našom úsilí o bezpečný a stabilný Afganistan zostávame odhodlaní a jednotní," konštatuje sa na záver vyhlásenia NATO. 

Operácia Rozhodná podpora nahradila začiatkom roka 2015 dlhoročnú misiu Medzinárodných síl na podporu bezpečnosti (ISAF). Viaceré členské krajiny NATO vrátane Spojených štátov plánovali v tomto roku stiahnuť z Afganistanu väčšinu svojich vojakov. Pokračujúce útoky povstalcov Talibanu a najmä dočasné obsadenie provincie Kundúz ich však viedlo k prehodnoteniu tohto rozhodnutia.

Viac o téme: VojaciAfganistanPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu