Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ameriku zasiahli rasové nepokoje: VIDEO Policajti chladnokrvne zastrelili Afroameričana

Policajt zajtrelil 37-ročného Afroameričana Zobraziť galériu (4)
Policajt zajtrelil 37-ročného Afroameričana (Zdroj: Social Media/Handout)

BATON ROUGE - Stovky ľudí protestovali včera proti utorkovému zabitiu 37-ročného Afroameričana, ktorého v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana zastrelil policajt. Informovala o tom agentúra AP.

K tragickému incidentu došlo pred miestnym obchodom so zmiešaným tovarom. Anonymný volajúci tam privolal policajnú hliadku tvrdiac, že ho ohrozuje muž ozbrojený strelnou zbraňou. Medzi dvojicou policajtov a podozrivým došlo následne k potýčke, počas ktorej muž utrpel strelné zranenia, na následky ktorých zomrel. Podľa agentúry AP išlo o 37-ročného Altona Sterlinga, ktorý sa živil pouličným predajom podomácky vyrobených hudobných CD diskov. 

Ameriku zasiahli rasové nepokoje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Po internete sa následne začal šíriť videozáznam, ktorý údajne zachytáva priebeh celej udalosti. Jeho autenticitu však nebolo možné bezprostredne overiť. Na videu vidno, ako policajti zápasia s mužom, ktorého sa snažia udržať na zemi. Vtom niekto zakričal: "On má zbraň", na čo jeden z policajtov vytiahol z puzdra služobnú pištoľ. Čo sa dialo ďalej však už kamera nezachytila. Na konci záznamu bolo ale počuť niekoľko výstrelov. 

Pred obchodom v Baton Rouge sa začali ešte v utorok večer schádzať demonštranti, ktorých tam postupne prišlo vyše 200. Počas noci na mieste vyrástol provizórny pamätník venovaný Altonovi Sterlingovi. Pitva ukázala, že zomrel v dôsledku viacerých strelných zranení v oblasti hrude a chrbta.

Ameriku zasiahli rasové nepokoje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obom policajtom až do ukončenia vyšetrovania nariadili čerpanie dovolenky. Predstavitelia miestnej černošskej komunity vyzvali na federálne vyšetrovanie celého prípadu, keďže podľa vlastných slov nedôverujú miestnej polícii. 

Ameriku zasiahli rasové nepokoje:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zabitie Altona Sterlinga je ďalším zo série podobných incidentov v USA, keď pri kontroverzných zásahoch polície prišli o život viacerí Afroameričania. Niektoré prípady z posledných rokov, ku ktorým došlo napríklad vo Fergusone či v Baltimore, vyvolali rozsiahle protesty a otázniky nad primeranosťou policajných zásahov voči černošským podozrivým. 

Viac o téme: LouisianaBaton RougeAfroameričan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu