Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanci ukrajinskej opozície vyhlásili štrajk: FOTO Protest nespokojných ľudí v uliciach

Protest v Ukrajine Zobraziť galériu (5)
Protest v Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Poslanci ukrajinského parlamentu za Radikálnu stranu a stranu Vlasť vyhlásili dnes štrajk posediačky, ktorým chcú protestovať proti nesúhlasu vládnych strán s návrhom na vytvorenie vyšetrovacej komisie na preskúmanie okolností zvýšenia cien za plyn a poplatkov spojených s užívaním bytov.

Ako spresnili ukrajinské tlačové agentúry, svojím protestom opozícia tiež žiada vyšetriť podozrenia z korupcie súvisiace s využívaním off-shorových spoločností vysokopostavenými vládnymi úradníkmi. Zverejnenie tisícov dokumentov firmy Mossack Fonseca so sídlom v Paname v apríli tohto roka poukázalo na presúvanie peňazí do daňových rajov, pričom v dokumentoch sa objavilo množstvo mien známych osobností - medzi nimi politikov, podnikateľov či športovcov, vrátane ukrajinských. 

Protest v Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ako dnes informoval líder Radikálnej strany Oleh Ľaško, "vedenie krajiny nepristúpilo na kompromis" v podobe vytvorenia dočasných vyšetrovacích komisií. Ľaško dodal, že protestnú akciu podporili aj poslanci strany Sloboda a skupina nezaradených. Ľaško však podľa agentúry Ukrinform nespresnil, v čom štrajk posediačky, ktorý vyhlásila opozícia, spočíva. 

Protest v Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Radikáli a poslanci za stranu Vlasť zablokovali rečnícky pult v parlamente už v utorok i v stredu, a to z rovnakého dôvodu. V snahe predísť tejto situácii dnes poslanci vládnych strán obkľúčili predsednícku tribúnu už hodinu pred začiatkom zasadnutia. Poslanec sa Ľudový front Andrij Teteruk pritom radikálne naladených kolegov z opozície označil za "vnútorných nepriateľov," ktorí bránia "prijímať zákony dôležité pre krajinu, vrátane tých, ktoré sa týkajú armády". 

Protest v Ukrajine
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Proti zvýšeniu cien za plyn a platieb za prevádzku bytov protestovali v stredu v Kyjeve tisíce ľudí. Demonštranti zároveň žiadali aj zvýšenie minimálnej mzdy. Ukrajinské médiá ich protest už označili za "tarifový Majdan" a avizovali ďalšie podobné akcie v prípade, že vláda a parlament nebudú konať. 

Viac o téme: ProtestŠtrajkUkrajinaOleh Ľaško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu