Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarskom otriasol výbuch: Tragédia si vyžiadala životy štyroch pyrotechnikov

Výbuch nálože v Maďarskom Hortobágy Zobraziť galériu (3)
Výbuch nálože v Maďarskom Hortobágy (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Pri výbuchu nálože na niekdajšej strelnici v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy dnes zahynuli štyria pyrotechnici. Ďalší utrpel zranenia, vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI.

Maďarské orgány vyhlásili v súvislosti s udalosťou informačné embargo. K tragédii došlo pravdepodobne pri likvidácii mín. Strelnica pri obci Nádudvar slúžila na cvičenie bombardovania, oblasť začali vlani rekultivovať.

Ťažko zraneného pyrotechnika previezli do vojenskej nemocnice

Pyrotechnika maďarskej armády, ktorý dnes popoludní pri výbuchu bomby z druhej svetovej vojny v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy utrpel ťažké zranenia, previezli do budapeštianskej vojenskej nemocnice. Štyria jeho kolegovia zahynuli, informovalo agentúru MTI ministerstvo obrany.

Podľa vyhlásenia rezortu došlo k tragédii pri plnení úloh zneškodňovania výbušnín z bývalej strelnice na území národného parku. Jedna bomba pri zneškodnení z doposiaľ neznámych príčin explodovala. Náčelník generálneho štábu Tibor Benkö okamžite nariadil vyšetrenie prípadu a vycestoval na miesto nehody. Ministerstvo a velenie maďarských ozbrojených síl vyjadrili sústrasť pozostalým.

Strelnica bola miestom testovania experimentálnych výbušnín

Súdny znalec v oblasti pyrotechniky Attila Ladocsi v tejto súvislosti pre maďarskú verejnoprávnu televíziu uviedol, že v oblasti parku Hortobágy zhodili v uplynulých 60 rokov najviac bômb. Strelnica bola aj miestom testovania experimentálnych výbušnín, preto majú pyrotechnici v projekte rekultivácie tamojšej krajiny mimoriadne ťažkú úlohu, môžu tam totiž byť aj neznáme nevybuchnuté experimentálne prostriedky.

Projekt rekultivácie, ktorého prvá etapa sa začala v roku 2013 a druhá vlani, je podľa Ladocsiho najväčším projektom svojho druhu všetkých čias v Maďarsku. Znalec zdôraznil, že maďarskí pyrotechnici patria medzi najlepších na svete. "Je takmer isté, že príčinou nehody nebola zlá pripravenosť pyrotechnikov, prípadne ľudské zlyhanie," uzavrel expert.

Práce na projekte, v rámci ktorého odstraňujú výbušniny z územia s celkovou rozlohou 4100 hektárov v okolí obce Nádudvar, by sa podľa plánov mali ukončiť 30. mája 2018, uviedol András Rácz z ministerstva pôdohospodárstva.

Viac o téme: VýbuchPyrotechniciHortobágy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu