Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Saudskou Arábiou dnes otriasli výbuchy: Odpálil sa samovražedný atentátnik, explodovalo auto

Medinou otriasol výbuch Zobraziť galériu (2)
Medinou otriasol výbuch (Zdroj: SITA)

DUBAJ/KATÍF - Dva výbuchy otriasli dnes mestom Katíf na východe Saudskej Arábie, v ktorom žije šiitska menšina. Mŕtvych alebo zranených bezprostredne nehlásili, informovala agentúra Reuters.

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvolala na svedka, sa odpálil samovražedný útočník a zároveň pri ňom explodovalo auto naložené výbušninami. K útokom došlo v blízkosti šiitskej mešity. V minulosti útočila na posvätné šiitské miesta v Katífe teroristická organizácia Daeš. Neďaleko amerického konzulátu v saudskoarabskom meste Džidda sa dnes ráno miestneho času vyhodil do vzduchu samovražedný atentátnik. Pri incidente utrpeli zranenia najmenej dvaja policajti.

Pri mešite v saudskoarabskej Medine sa odpálil samovražedný atentátnik

Samovražedný atentát v blízkosti mešity v saudskoarabskej Medine si vyžiadal životy štyroch príslušníkov bezpečnostných zložiek. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo vnútra, podľa ktorého ďalších piati policajti boli zranení.

Televízia al-Arabíja informovala o dvoch zabitých príslušníkoch bezpečnostných síl. Podľa zdrojov televízie al-Džazíra zahynuli štyria ľudia. Podľa al-Arabíje sa atentátnik odpálil na parkovisku - medzi budovou mestského súdu a mešitou Masdžid an-Nabaví. Takzvaná Prorokova mešita je jednou z najväčších na svete a po Mekke je druhým najposvätnejším miestom islamu, uviedla agentúra Reuters.   

Medinou otriasol výbuch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Neďaleko amerického konzulátu v saudskoarabskom meste Džidda sa dnes ráno miestneho času vyhodil do vzduchu samovražedný atentátnik. Pri incidente utrpeli zranenia najmenej dvaja policajti. K útokom došlo v záverečných dňoch moslimského pôstneho mesiaca ramadán, uviedla agentúra AP.

Dnešné útoky v Saudskej Arábii odsúdila Liga arabských štátov i libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Vo vyhlásení Hizballáhu sa uvádza, že útok v Medine je len ďalším dôkazom "o tom, ako títo teroristi znevažujú všetko, čo je posvätné pre moslimov a čo aj oni sľúbili rešpektovať."

Útoky z posledných dní, ktoré sa odohrali v Turecku, Iraku, Bangladéši a Libanone, podľa Hizballáhu potvrdzujú, "že táto nebezpečná epidémia potrebuje vážnu a diferencovanú liečbu". Hizballáh vyzval svet zjednotiť sa proti terorizmu a nevyužívať ho v politickom boji, lebo to má "negatívne dôsledky pre všetkých bez výnimky." Hizballáh je oponentom saudskoarabskej, prevažne sunnitskej, monarchie a v občianskej vojne v Sýrii bojuje po boku vládnych síl proti povstalcom, ktorých Saudská Arábia podporuje.

Viac o téme: VýbuchSaudská ArábiaMedinaKatíf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu