Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Česku sa prepisovali teplotné rekordy: To najhoršie však ešte len má prísť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRAHA - O zmenu zápisov v rekordných tabuľkách 15 meracích staníc v Českej republike sa dnes postaralo mimoriadne teplé počasie. Ortuť teplomerov vystúpila najvyššie v Žatci (32,9 stupňa Celzia), v Brode nad Dyjou (32,4 stupňa) a v Brne-Žabovřeskách (32,3 stupňa). Ani jedna z týchto hodnôt však paradoxne nestačila na prekonanie miestnych teplotných rekordov.

Naopak, nižšie hodnoty, ktoré zaznamenali v Olomouci-Holiciach (31,9 stupňa) alebo v Paseke pri Olomouci (31,7 stupňa) znamenali prekonanie historických denných teplotných rekordov spred ôsmich, respektíve 13 rokov. Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na Tomáša Mejstříka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podstatne viac teplotných rekordov sa v Česku očakáva v piatok. Odborníci súčasne varovali nielen pred vysokými teplotami, ale aj silným ultrafialovým žiarením, ktoré môže mať pri nedbalosti vážne zdravotné dôsledky. Navyše sa v Česku očakávajú už počas víkendu aj búrky, ktoré môžu byť v niektorých lokalitách mimoriadne prudké.

Viac o téme: RekordTeploČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu