Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čech neuniesol rozchod s priateľkou, kruto na ňu zaútočil kyselinou: Muž chce zvrátiť verdikt súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Muž z Plzne, ktorého odsúdili na 23 rokov za útok kyselinou sírovou na bývalú priateľku z 18. novembra 2013, podal vo veci ústavnú sťažnosť. Je to jeho posledná možnosť, mimoriadny opravný prostriedok, ktorým sa pokúsi zvrátiť verdikt českej justície.

Taxikár J.D., ktorého odvolanie v marci zamietol Najvyšší súd ČR, vinu popiera. Podľa rozhodnutia najvyššieho súdu ale nepriame dôkazy proti nemu tvoria ucelený reťazec a vylučujú možnosť, že by spomínaný zločin spáchal ktosi iný. V zdôvodnení rozsudku sa spomínajú aj pachové stopy z miesta činu, svedecké výpovede i fakt, že na obuvi obžalovaného sa našli kvapky kyseliny sírovej. Informovali o tom v týchto dňoch české elektronické médiá.

O sťažnostiach jednotlivcoch rozhoduje ústavný súd obvykle v priebehu niekoľkých mesiacov. Niekdajší priateľ o 13 rokov mladšej poškodenej sa do hľadáčiku kriminalistov dostal už na druhý deň po útoku. Podľa ľudí, ktorí pár dobre poznali, rozchod z augusta 2013 muža úplne "rozhodil", neustále ju prehováral k návratu. Snažil sa na ňu pôsobiť aj psychicky, vyhrážal sa i samovraždou a bral lieky, informovali krátko po čine české médiá.

Útočník musel vedieť, že žena strávila noc na pondelok v prepožičanom byte v paneláku, pred ktorým si na ňu počkal. Majiteľkou bytu je sestra prepadnutej a muž sa iba v ostatných dňoch pred útokom mal dozvedieť, že slúži jeho expriateľke na stretnutia s novým partnerom. K prepadu došlo vo chvíli, keď žena nastupovala do automobilu typu Škoda Fabia so slovenským evidenčným číslom, ktoré podľa vtedajších informácií denníka Právo patrilo spoločnosti A&T Group z Vysokej nad Kysucou, venujúcej sa leasingu, medzinárodnej preprave, podnikaniu s nehnuteľnosťami a v stavebníctve.

Zo svedkov útoku si muža všimli viacerí, vzhľadom na šiltovku a kapucňu, ktoré mal na sebe, ho však nedokázali identifikovať. Obeť útoku prežila iba vďaka dobrej fyzickej kondícii, rýchlej odbornej pomoci a šťastnej zhode okolností. Zostali jej však trvalé následky, prišla o zrak, ušný lalok a očné viečka, zostali jej jazvy na tvári, pričom sa niekoľko mesiacov zotavovala z početných zranení dýchacích a tráviacich orgánov, ktoré kyselina rozleptala.

Viac o téme: KyselinaPlzeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu