Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Masaker! Prvá obeť olympiády: Počas slávnostného ceremoniálu zastrelili maskota hier!

Usmrtená šelma
Usmrtená šelma (Zdroj: Foto: youtube)

BRAZÍLIA - Začiatok letných olympijských hier v Brazílii sa nenávratne blíži. Usporiadatelia hier ale musia čeliť prvým nepríjemnostiam ešte pred vypuknutím. Mesto Manaus na vojenskej základni zorganizovalo slávnostný ceremoniál manipulácie s olympijským ohňom. Plánom bolo obohatiť program prítomnosťou živého jaguára, pre ktorého sa však stal slávnostný akt osudným.

Jaguár, ktorý sa v kreslenom zobrazení má stať maskotom brazílskeho národného olympijského tímu sa stal obeťou. Šelma, ktorá bola prítomná pri slávnostnom ceremoniáli, sa po jej skončení vyslobodila z reťazí na ktorých bola priviazaná. Snaha krotiteľov zviera uspať bola neúspešná. Omamná látka nestihla zabrať. Vojak, ku ktorému sa jaguár začal približovať, bol ten ktorý vystrelil a zviera usmrtil. Jeho reakcia zodpovedala tomu, načo bol vycvičený.

Reakcia organizácie pre ochranu zvierat Animal Freedom Union na seba nedala dlho čakať. „Kedy už ľudia prestanú mať zvrátenú potrebu dokazovať si svoju silu drezúrovaním a predvádzaním divokých zvierat?" cituje agentúra Reuters organizáciu.  

Brazílsky usporiadatelia hier priznali svoje zlyhanie a pochybenie: „Pochybili sme v tom, že sme dopustili, aby bola olympijská pochodeň, symbol mieru a jednoty, predvádzaná vedľa spútaného divého zvieraťa. Je to proti nášmu presvedčeniu aj našim hodnotám,“ priznal podľa agentúry Reuters miestny olympijský výbor. „Zaručujeme, že v Riu 2016 už k žiadnym takýmto incidentom nepríde,“ dodal.

Najsmutnejšie na tomto incidente je, že zbytočne prišiel o život druh mačkovitej šelmy, ktorá sa voľne pohybuje iba v Amerike a je na pokraji vyhynutia. „Jaguáre boli prakticky vyhubené v značnej časti suchších oblastí Severnej Ameriky, rovnako ako v severnej Brazílii, argentínskej pampe a Uruguaji," skonštatoval podľa denníka The Washington Post Medzinárodný zväz pre ochranu prírody.

Viac o téme: JaguarOlympiádaPochodeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu