Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Chorvátsku padol parlament: Nedôvera k vláde, voľby budú na jeseň

Tihomir Oreškovič
Tihomir Oreškovič (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Poslanci chorvátskeho parlamentu schválili dnes jeho rozpustenie a otvorili tak cestu predčasným voľbám po tom, ako minulý týždeň vyjadrili nedôveru vláde. Za rozpustenie hlasovalo 137 poslancov, proti dvaja a jeden sa zdržal hlasovania, informovala tlačová agentúra AP.

Parlament sa rozpustil k 15. júlu a predčasné voľby by mohli byť začiatkom septembra. Premiér Oreškovič a jeho vláda padli vo štvrtok po týždňoch politickej patovej situácie, ktorá zastavila tak veľmi potrebnú ekonomickú reformu v najnovšej členskej krajine Európskej únie. Chorvátsko vstúpilo do EÚ v roku 2013.

Vládne pravicové Chorvátske demokratické spoločenstvo (HZD) - ktoré v januári vynieslo Oreškoviča k moci, ale neskôr sa obrátilo proti nemu - vyhlásilo, že chce vytvoriť novú vládu s novým premiérom. Opozičné strany však vyhlásili, že zozbierali v parlamente dostatok hlasov na jeho rozpustenie a na uskutočnenie predčasných volieb.

Darko Milinovič z HDZ povedal, že chorvátska prezidentka oficiálne stanoví termín volieb po skončení letnej dovolenkovej sezóny. Povedal, že HDZ sa ešte dnes zíde, aby sa dohodlo na ďalších krokoch. A naznačil, že sa predseda strany, Tomislav Karamarko, vzdá funkcie. "Rozhodli sme sa, budú nasledovať voľby. Myslím si, že súčasný predseda strany prijme rozhodnutie, ktoré urobí z HDZ favorita v nadchádzajúcich voľbách," citovala ho tlačová agentúra AP.

Bývalá premiérka Jadranka Kosorová povedala, že rozhodnutie parlamentu rozpustiť sa znamená porážku konzervatívnej vlády a HDZ. "Jedno obdobie sa končila, čo zostalo, je škoda spôsobená touto vládou."

Viac o téme: VoľbyParlamentChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu