Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brexit by znamenal katastrofu pre celú Európu: Podľa Camerona je výstup Británie z EÚ zbabelý

David Cameron Zobraziť galériu (3)
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron vyzval v nedeľu občanov Spojeného kráľovstva, aby nehlasovali v referende o členstve v Európske únii na základe "úplne nepravdivých" tvrdení stúpencov brexitu. Cameron povedal, že ak by Británia vystúpila z EÚ, bola by "zbabelcom". Takto sa vyjadril v debatnej relácii spravodajskej stanice BBC Question Time.

Briti budú hlasovať o členstve svojej krajiny v EÚ vo štvrtok 23. júna. Stúpenci odchodu z únie tvrdia, že členstvo Turecka v EÚ by mohlo viesť k prudkému nárastu migrácie do Británie na základe pravidiel o voľnom pohybe osôb. Podľa Camerona je však spor o tureckom členstve v EÚ "najväčšou falošnou stopou v celej tejto diskusii o referende".

Z brexitu sa stala pre poslancov stávka roka: V hre je okrem budúcnosti Británie rovný milión

"Nechcem, aby niekto hlasoval v referende na základe toho, že Turecko vstupuje (do EÚ), pretože sa to nedeje," konštatoval britský premiér. Aj v máji povedal, že vstup Turecka nie je v blízkej budúcnosti "ani trocha" pravdepodobný, pričom Británia môže jeho prijatie vetovať.

Ďalšie tvrdenie stúpencov brexitu, že únia stojí Britániu 350 miliónov libier za týždeň, čo je viac ako 450 miliónov eur, "nie je pravdivé", pokračoval Cameron. Podľa neho nedôjde ani k vytvoreniu "európskej armády". Práve na základe obáv z takejto armády sa najnovšie pridal k stúpencom brexitu bývalý náčelník generálneho štábu lord Guthrie.

"Som si istý, že existujú argumenty pre odchod," priznal Cameron, ale dodal, že by bolo "tragédiou", ak by Spojené kráľovstvo hlasovalo za vystúpenie z EÚ na základe "troch vecí, ktoré sú úplne nepravdivé".

V prípade brexitu bude Francúzsko na summite EÚ nekompromisné

Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron vyhlásil, že Európska únia musí byť rozhodná voči Spojenému kráľovstvu, ak sa táto krajina rozhodne odísť z únie. Uviedla to tlačová agentúra Belga s odkazom na ministrov rozhovor pre francúzsky denník Le Monde.

Macron v tejto súvislosti dodal, že v prípade, ak štvrtkové referendum o zotrvaní Británie v EÚ dopadne v prospech brexitu, Francúzsko zaujme počas summitu EÚ v dňoch 28. a 29. júna voči Londýnu nekompromisný postoj. Výsledky britského referenda budú jednou z hlavných tém rokovaní premiérov a prezidentov štátov EÚ.

"Buď sme vnútri, alebo sme vonku. Európska rada by mala dať Britom ultimátum, aby vyjadrili svoje zámery, a francúzsky prezident bude v tomto smere veľmi jasný," uviedol Macron pre Le Monde.

Prezident Francúzska Francois Hollande už začiatkom marca - v rámci britsko-francúzskeho summitu - upozornil Britov, že prípadný brexit by mal vážny politický vplyv na vzájomné vzťahy medzi oboma krajinami. A to vrátane negatívneho účinku na dohodu, vďaka ktorej Británia vracia späť do Francúzska nelegálnych migrantov, ktorým sa podarí dostať cez Lamanšský kanál z prístavu v Calais.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA)

Minister Macron okrem toho upozornil aj na ekonomickú rovinu brexitu, keď skonštatoval, že ak si chcú Briti zachovať prístup na jednotný európsky trh, budú musieť prispievať do rozpočtu EÚ - podobne, ako to robia napríklad Nórsko a Švajčiarsko, ktoré sú členmi Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). V prípade, že to Londýn odmietne, podľa Macrona to bude "totálny odchod" z únie.

Aj v prípade, že britskí voliči v referende odmietnu brexit, francúzsky minister hospodárstva sa domnieva, že osobitné vzťahy, ktoré britský premiér David Cameron dohodol vo februári na mimoriadnom summite EÚ, by mali zostať aj naďalej v rovine výnimočnosti, aby sa zabránilo "kontaminácii" podobných osobitných požiadaviek zo strany iných členských štátov EÚ.

Luxembursko môže v prípade brexitu prevziať časť finančného diania z Londýna

Luxemburská vláda oficiálne tvrdí, že dúfa, že Spojené kráľovstvo zostane aj po štvrtkovom referende v EÚ, v zákulisí sa však vedú rokovania, aby v prípade brexitu Luxembursko - jedna zo šiestich zakladajúcich krajín dnešnej Európskej únie - neprepáslo finančnú príležitosť, ktorá sa ponúkne po odchode Británie. Uviedla to dnes belgická tlačová agentúra Belga.

"Novinári... sa ma pýtajú, či odchod londýnskeho finančného centra z EÚ neposkytne impulz pre finančné centrum luxemburské," citovala Belga slová luxemburského ministra financií Pierra Gramegnu. Gramegna povedal, že "nesúhlasí s touto analýzou", zároveň však vyjadril radosť, že rôzni činitelia uvažujú o Luxembursku ako o potenciálnom novom hlavnom finančnom centre Európy, ak naozaj dôjde k brexitu.

Pierre Gramegna
Zobraziť galériu (3)
Pierre Gramegna  (Zdroj: SITA)

Luxemburské veľkovojvodstvo všeobecne upozorňuje na to, že EÚ bude bez Spojeného kráľovstva v dlhodobom horizonte "komerčne slabšia". Na druhej strane by však Luxembursko mohlo odchodom Británie z únie aj získať, ak dôjde na názory niektorých finančných analytikov, podľa ktorých finančné inštitúcie zakotvené v Londýne - aktívne na jednotnom trhu EÚ - stratia svoj európsky hlas, ak Británia spoločný trh opustí.

Pre londýnske City, kde sú združené najdôležitejšie finančné inštitúcie, je táto otázka veľmi dôležitá. Britské ministerstvo financií odhaduje, že okolo 100.000 pracovných miest v Londýne je priamo spojených s vývozom finančných služieb do EÚ. Brexit, znamenajúci presun niektorých finančných inštitúcií na územie EÚ, by viedol k strate značnej časti týchto pracovných miest.

Luxembursko medzitým zvažuje rôzne scenáre, pripomenula Belga. Bankový sektor v tejto krajine je rozsiahly, sídlo tu má 143 finančných inštitúcií a štát sa pripravuje na vstup ďalších bánk vrátane z krajín mimo EÚ, ktoré teraz sídlia v Londýne. Ide najmä o bankové inštitúcie z USA, Austrálie, Kanady, Švajčiarska a Turecka.

Brexit by znamenal katastrofu pre celú Európu

Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ by spôsobilo vážne hospodárske škody celej Európe, najmä Nemecku. Vyhlásil to v pondelok šéf združenia nemeckého obchodu (BGA) Anton Börner. Takzvaný brexit by pre firmy znamenal veľkú neistotu, pričom rokovania o novom usporiadaní vzťahov medzi Londýnom a Bruselom by zabrali aspoň dva roky, povedal Börner. Ako dodal, firmy by čelili vyšším clám, komplikovanejším pravidlám vstupu na trhy a celkovo vyššej byrokracii.

"Z odchodu by nikto neprofitoval. Naopak, bola by to katastrofa pre každého, osobitne pre nás v Nemecku. Nebudú víťazi, iba porazení," varoval šéf strešnej organizácie nemeckého obchodu. 

Ekonomický inštitút DIW minulý týždeň uviedol, že v prípade odchodu Veľkej Británie z EÚ očakáva pokles nemeckého exportu, čo by mohlo z výkonu najväčšej európskej ekonomiky v budúcom roku ubrať približne polovicu percentuálneho bodu. Mníchovský inštitút Ifo zase varoval, že negatívne dopady brexitu na dlhodobý rast nemeckej ekonomiky by mohli dosiahnuť až 3 % hrubého domáceho produktu. 

Britskí voliči budú o zotrvaní krajiny v EÚ hlasovať vo štvrtok 23. júna. Prieskumy verejnej mienky počas víkendu ukázali, že tesne vedú zástancovia budúcnosti Veľkej Británie ako člena EÚ, niekoľko prieskumov ku koncu pracovného týždňa však naznačovalo príklon voličov k odchodu krajiny z únie.

Viac o téme: David CameronBrexitEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu