Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boj s Daeš: NATO by mohlo robiť viac, myslí si generálny tajomník

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia dnes uviedla, že zvažuje väčšie zapojenie sa do bojov proti extrémistickej organizácii Daeš. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že ministri obrany členských krajín dnes dali pokyn na to, aby aliancia vypracovala návrh na výcvik irackých vojakov vnútri Iraku a na poskytnutie pomoci pri budovaní kapacít irackej armády. Vedenie NATO tiež odporučí, ako by prieskumné lietadlá AWACS mohli pomáhať Američanmi vedenej koalícii bojujúcej proti Daeš pri monitorovaní sýrskeho a irackého vzdušného priestoru.

Americký minister obrany Ash Carter tento vývoj privítal, ale povedal, že by mal ísť ešte ďalej. Po stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli povedal, že by "rád videl, aby NATO robilo viac". Ako príklad spomenul overenú schopnosť NATO dať dohromady mnohonárodnostnú vojenskú silu a tiež začleniť príspevky od menších krajín do jednotného úsilia.

Bojové jednotky v Afganistane zostanú

Spojenci z NATO ponechajú svojich vojakov v Afganistane, zatiaľ čo Spojené štáty americké zvažujú možnosť, že znížia počet svojich jednotiek v tejto krajine. Uviedol Stoltenberg. "V podobe našej regionálnej prítomnosti budeme aj naďalej pripravovať, cvičiť, poskytovať poradenstvo a pomáhať národným afganským silám, pretože sme odhodlaní pokračovať v tejto podpore pre Afgancov," povedal Stoltenberg po zasadnutí ministrov venovanému situácii v Afganistane. Britský minister obrany Michael Fallon v tejto súvislosti novinárom pripomenul, že USA prehodnocujú svoje plány, pokiaľ ide o počet vojakov pôsobiacich v Afganistane, čo podľa jeho slov povedal na rokovaniach za zatvorenými dverami americký minister obrany Ashton Carter.

Viac o téme: Jens StoltenbergNatoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu